Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj

08. Studeni 2017.

Najavljujemo najvažnije događaje u Hrvatskoj za srijedu, 8. studenoga:

ZAGREB - Aktualnim prijepodnevom Hrvatski će sabor u srijedu početi svoju novu, šestu sjednicu, nakon čega će premijer Andrej Plenković zastupnicima podnijeti Izvješće o sastanku Europskog vijeća, a do kraja dana očekuje se i rasprava o prijedlogu oporbenog Glasa o opozivu ministrice obitelji i demografije Nade Murganić. Premijer i članovi Vlade, kako je već uobičajeno, tijekom ‘aktualca‘ odgovorit će na 40-ak zastupničkih pitanja. Prijedlog za pokretanje pitanja povjerenja ministrici za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nadi Murganić inicirao je Glas, a njezinu smjenu traže zbog prijedloga Obiteljskog zakona koji je izazvao žestoku kritiku javnosti, ali i samog premijera, nakon čega je povučen. U novu sjednicu, koja će trajati do 15. prosinca, Sabor kreće sa 61 točkom, no dnevni će se red ‘u hodu‘ proširivati (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6).

SPLIT - Okrugli stol „Postupanje policije kod uporabe sredstava prisile. Uz zamjenicu pučke pravobraniteljice Maju Kević, sudjelovat će i predstavnici policije, pravobraniteljice za djecu, stručnjaci s područja međunarodnog prava te članovi međunarodnih tijela za sprječavanje mučenja. Teme će obuhvaćati pritužbe pučkoj pravobraniteljici koje građani upućuju zbog postupanja policijskih službenika kod uporabe sredstava prisile, zatim načela primjene sredstava prisile i ocjene zakonitosti uporabe od strane policije, kao i međunarodne standarde kroz praksu Europskog suda za ljudska prava te UN-ovog Pododbora za sprečavanje mučenja i drugih okrutnih, neljudskih ili ponižavajućih postupaka ili kažnjavanja (SPT) (9,30 sati, prostorije Hrvatske odvjetničke komore Zrinjsko-Frankopanska).

ZAGREB -  Zagrebački Gradski ured za branitelje organizira prezentacijske radionice za predstavnike braniteljskih udruga pod nazivom: „Zdravlje hrvatskog branitelja: Posttraumatski stres i(li) posttraumatski uspjeh“, pod vodstvom Božidara Popovića, psihijatra i psihoterapeuta,  uz gostovanje ratnog veterana Srećka Karića. Radionica je osmišljena s ciljem poboljšanja psihofizičkog zdravlja hrvatskih branitelja u okviru mjera nadstandarda skrbi za hrvatske branitelje koje Gradski ured za branitelje kontinuirano provodi, te iznalaženja novih i inovativnih načina skrbi za hrvatske branitelje (14 sati, prostorije HVIDR-e grada Zagreba, Slovenska 21)

ZAGREB - Svečana dodjela oznake i certifikata kvalitete trima studijima Sveučilišta u Zagrebu održat će se u auli Sveučilišta u Zagrebu (9 sati, Trg Republike Hrvatske 14). Oznaku i certifikat visoke razine kvalitete za doktorski studij Elektrotehnika i računarstvo Fakulteta elektrotehnike i računarstva primit će dekan prof.dr.sc. Mislav Grgić, za doktorski studij Farmaceutsko-biokemijske znanosti Farmaceutsko-biokemijskog fakulteta dekan prof. dr. sc. Željan Maleš i za doktorski studij Veterinarske znanosti Veterinarskoga fakulteta dekan prof.dr.sc. Nenad Turk.

Gospodarstvo:

OPATIJA - U organizaciji Hrvatskog društva ekonomista u Opatiji se od 8. do 10. studenoga održava tradicionalno, 25. savjetovanje "Ekonomska politika Hrvatske u 2018.". Prvog dana skupa, uz ostalo, bit će riječi o stanju u hrvatskom i svjetskom gospodarstvu te članstvu Hrvatske u eurozoni. O položaju Republike Hrvatske u međunarodnom okruženju, kako je najavljeno, govorit će predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović. Prema najavama organizatora, potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić predstaviti smjernice ekonomske, a ministar financija Zdravko Marić fiskalne politike u slijedećoj godini (10,00 sati, Grand Hotel Adriatic, Ulica maršala Tita 200).

ZAGREB - Hrvatska gospodarska komora (HGK) organizira forum "Izazovi razvoja sektora voća i povrća u Republici Hrvatskoj", kao dio zajedničke inicijative Europske banke za obnovu i razvoj, Organizacije za hranu i poljoprivredu UN-a, Ministarstva poljoprivrede, HGK i Hrvatske udruge mladih poljoprivrednika. Na forumu će, među ostalim biti predstavljeno i istraživanje o prilikama i ključnim faktorima za uspješnost hrvatskog sektora voća i povrća koje su proveli stručnjaci sa Sveučilišta u Wageningenu, najvećeg poljoprivrednog sveučilišta u Europi (10,00, HGK, Rooseveltov trg 2).

ZAGREB - U sklopu Foruma zagrebačkih ugostitelja održat će se konferencija za novinare na kojoj će biti riječi o poreznom rasterećenju, nedostatku stručnih kadrova i reprezentaciji (12,00 sati, Hotel Esplanade, Mihanovićeva 1).

12. svibanj 2024 18:15