Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Dan velikih planova

27. Rujan 2017.

Najavljujemo najvažnije događaje u Hrvatskoj za srijedu, 27. rujna.

ZAGREB - Nastavak zasjedanja Hrvatskoga sabora (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6). Na dnevnom redu je prijedlog novog Zakona o hrvatskim braniteljima iz Domovinskog rata i članova njihovih obitelji koji bi na cjelovit i jednostavniji način trebao regulirati sva njihova prava, primjerice pitanja naknada za nezaposlene branitelje, viši iznos najniže mirovine, strategija za očuvanje zdravlja branitelja, otvara se i rok za priznavanje statusa hrvatskog branitelja te omogućava zaštita stečenih prava za pripadnike Hrvatskog vijeća obrane (HVO).

ZAGREB - Sjednica Odbora za izbor, imenovanja i upravne poslove (10 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6). Na dnevnom redu je razgovor s kandidatima prijavljenima za predsjednika odnosno članove Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

ZAGREB - Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević i ministar obrane Izraela Avigdor Lieberman sudjelovat će na poslovnom susretu hrvatskih i izraelskih tvrtki s područja obrambene industrije i IT sektora, koja organizira Hrvatska gospodarska komora (HGK) (9 sati, HGK, Rooseveltov trg 2). Konferenciji će nazočiti i predsjednik HGK Luka Burilović te predsjednici uprava vodećih hrvatskih tvrtki i sudionika iz gospodarskih, obrambenih i političkih institucija Hrvatske i Izraela. U predstavljanju hrvatske obrambene industrije sudjelovat će predstavnici hrvatskih proizvođača vojne opreme, a nakon predstavljanja bit će potpisan Sporazum o suradnji HGK i izraelskog Udruženja proizvođača. (Predstavnici medija trebaju u HGK doći najkasnije do 8.40 sati).

ZAGREB - Svečana dodjela dodatnih 50 milijuna kuna osiguranih u proračunu Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova Europske unije u okviru Programa održivog razvoja lokalne zajednice (PORLZ) i Programa podrške regionalnom razvoju (PPRR). Ugovore će s županima, gradonačelnicima i načelnicima potpisati ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac. Oba programa nacionalne su mjere koje Ministarstvo provodi u cilju ostvarenja ujednačenog regionalnoga razvoja, a koncipirani su kao odgovor na razvojne prioritete lokalne i područne razine i predstavljaju podršku gospodarskoj i socijalnoj revitalizaciji slabije razvijenih područja te jačanju socijalne kohezije i održivog razvoja. Dodatnim novcem pomoći će se provedba još 151 projekta s Rezervnih lista te potpuni završetak i stavljanje u funkciju 75 projekata kojima su u prvom krugu, zbog limitiranih sredstava i u želji da se potakne realizacija što većeg broja projekata, dodijeljena manja sredstva od traženih.

ZAGREB - Ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić sudjelovat će na obilježavanju 18. Svjetskog dana školskog mlijeka (10,30 sati, Park Bundek). Ministarstvo poljoprivrede od ove školske godine provodi Školsku shemu koja objedinjava dosadašnju Shemu školskog voća i povrća i Program mlijeka u školama. Školskoj shemi ove se školske godine priključilo čak 1106 škola i 89 dobavljača, a ona osigurava 100-150 grama voća i povrća po djetetu tjedno i 0,15-0,25 l mlijeka i mliječnih proizvoda po djetetu tjedno. Školska shema jedna je od mjera Europske unije sufinancirana sredstvima Europskog fonda za garancije u poljoprivredi. Za ovu školsku godinu Hrvatskoj je dodijeljeno 2,5 milijuna eura za provedbu Školske sheme.

ZAGREB - Konferencija za novinare Kluba zastupnika Živog zida i SNAGA-e o stanju u pravosuđu (12,15 sati, Hrvatski sabor Trg sv. Marka 6, dvorana Ivana Mažuranića). Govorit će saborski zastupnik Ivan Vilibor Sinčić i odvjetnik Zvonimir Hodak.

ZAGREB - Konferencija za novinare Kluba zastupnika Promijenimo Hrvatsku na temu "Veliki pravni uspjeh u borbi za prava oštećenika neovlaštenih vjerovnika i najnovija pozitivna sudska praksa u RH" (12 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6, dvorana Ivana Kukuljevića). Govorit će saborski zastupnik Marin Škibola i pravni ekspert sa zagrebačkog Ekonomskog fakulteta Dominik Vuletić.

ŠIBENIK - Ovrha na otoku Smokvici pokraj Rogoznice nad zagrebačkom tvrtkom Grafoplast radi vraćanja državi u posjed 19 objekata. Ovrhovoditelj je Republika Hrvatska. Tijekom ovršnog ročišta usporedit će i aktualno stanje s onim od svibnja 1995. godine kad je hrvatska vlada na 30 godina ustupila otok za razvoj turizma ondašnjoj Županiji šibenskoj i Općini Primošten. "Ovrhovoditelj je dužan osigurati svu tehničku potporu za provedbu ovrhe. S tog ročišta javnost nije isključena, ali pod uvjetom da ne ometa provedbu ovrhe, izjavila je u ponedjeljak sutkinja šibenskoga općinskog suda Melina Gulin Pavlaković (otok Smokvica, 10 sati).

Najava za gospodarstvo

ZAGREB - U organizaciji tjednika Lider održat će se 9. konferencija "Dan velikih planova" kojoj je cilj poduzetnicima, menadžerima i svima koji pripremaju poslovne planove za 2018. godinu, dati praktične smjernice za usvajanje optimalnih projekcija te korisne i upotrebljive informacije za izradu i doradu planova poslovanja. Bit će riječi o globalnim trendovima, monetarnoj i kreditnoj politici, fiskalnoj politici i učincima na potrošnju, privlačenju investicija i poticanju izvoza itd. Kako je najavljeno, sudjelovat će predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, premijer Andrej Plenković, guverner HNB-a Boris Vujčić i drugi. Uz predsjednika Vlade bit će potpredsjednica Vlade i ministrica gospodarstva, poduzetništva i obrta Martina Dalić, ministar financija Zdravko Marić i ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac. Premijer Plenković govorit će o ekonomskoj politici u 2018. godini (10,00 sati, Hotel Westin, Kršnjavoga 1).

ZAGREB - Jutarnji list organizator je konferencije "Hrvatski turizam 2027." u sklopu koje će se održati dva panela: "Hrvatska - meka europskog zdravstvenog turizma do 2027." te "Kako osloboditi put kapitalnim investicijama u turizmu". U radu konferencije će sudjelovati i ministar turizma Gari Cappelli (10,30 sati, Hotel Esplanade, Mihanovićeva 1).

27. travanj 2024 23:27