Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj - Končar Elektroindustrija i China XD Electric Co. osnivaju tvornicu

07. Prosinac 2018.

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za petak, 7. prosinca 2018.:

ZAGREB - Končar - Elektroindustrija i China XD Electric Co. potpisat će ugovor o osnivanju zajedničke tvornice za proizvodnju visokonaponske opreme (10,00 sati, Končar EI, Fallerovo šetalište 22).

ZAGREB - Prezentacija pulske Uljanik Plovidbe s javnom ponudom vrijednosnih papira zainteresiranoj investicijskoj javnosti (14,00 sati, Zagrebačka burza, Ivana Lučića 2a).

PETRINJA /GLINA - Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, čiji je Ured privremeno u Sisku od 5. do 7. prosinca, u Petrinji će se u Gradskom poglavarstvu sastati s vodstvom Grada (u 9 sati), zatim će posjetiti (u 9,25 sati) Učiteljski fakultet. Potom će se u općini Donji Kukuruzari susresti s građanima, a u Hrvatskoj Kostajnici posjetiti Srednju školu Ivana Trnskog. U općini Dvor obići će granični prijelaz u rekonstrukciji. U Glini će, nakon susreta s predstavnicima Grada, predsjednica (u 13,05 sati) otkriti spomen-ploču poginulim hrvatskim braniteljima i tom se prilikom obratiti nazočnima. Posjetit će i tvrtku Šerif grupa. Iz Gline će predsjednica otići u Gvozd, gdje će se susresti s građanima, te u Topusko gdje će posjetiti Lječilište.

ZAGREB -  Hrvatski sabor sjednicu nastavlja u petak raspravom o dva zakonska prijedloga iz područja energije, Konačnom prijedlogu izmjena Zakona o obnovljivim izvorima energije i visokoučinkovitoj kogeneraciji te Konačnom prijedlogu zakona o energetskoj učinkovitosti, nakon čega slijedi glasovanje o dosad raspravljenim točkama (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg Svetog Marka 6).

ZAGREB - Gradska organizacija Socijaldemokratske partije Hrvatske (GO SDP) organizira konferenciju za novinare na temu "18. sjednica Gradske skupštine Grada Zagreba i Proračun Grada Zagreba za 2019.", na kojoj će sudjelovati zastupnici Kluba SDP-HSS-NH!-PS (Naprijed Hrvatska! - Progresivni savez) i predsjednik GO SDP-a Zagreba Gordan Maras (10,30 sati, Gradska skupština Grada Zagreba, Ćirilometodska ul. 5).

ZAGREB - Pravobraniteljica za osobe s invaliditetom Anka Slonjšak, uz podršku britanskoga Veleposlanstva u Republici Hrvatskoj, organizira radionicu za predstavnike medija na temu stereotipa i predrasuda o osobama s invaliditetom u hrvatskim medijima, kojom će biti obilježen Međunarodni dan osoba s invaliditetom, Međunarodni dan ljudskih prava i 70 godina donošenja Deklaracije o ljudskim pravima. Cilj je radionice osvijestiti obrasce izvještavanja koji nisu u skladu sa zahtjevima Konvencije o pravima osoba s invaliditetom i naznačiti koji bi bili prikladniji načini uz što više konkretnih primjera i uključivanje samih osoba s invaliditetom, ali i stručnjaka iz Velike Britanije (10 sati, Mala kuća dječjih prava, Teslina 10).

ZAGREB - Otvara se prva Europska konferencija mladih gastroenterologa i prva Hrvatska konferencija mladih medicinskih sestara u gastroenterologiji i srodnim strukama, na kojoj će se do 9. prosinca usavršavati praktične vještine, naučiti više o novim metodama liječenja, te razmijeniti iskustva s tog područja. Na otvorenju konferencije (9 sati, hotel Sheraton, Ulica kneza Borne 2). trebali bi biti Mate Granić, kao izaslanik predsjednice Republike Hrvatske, ministar zdravstva Milan Kujundžić i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras.  Izjave za medije predviđene su nakon svečanog otvorenja konferencije, u 10,15 sati.

ZAGREB - Otvorenje dvodnevnog, 2. kongresa Hrvatskog društva za transplantacijsku medicinu, na kojem će sudjelovati hrvatski i inozemni stručnjaci, voditelji i članovi svih hrvatskih transplantacijskih programa, ukupno više od 250 liječnika i medicinskih sestara koji se bave transplantacijom. Skup se održava pod pokroviteljstvom Ministarstva zdravstva (9 sati, Hotel Panorama, Trg Krešimira Ćosića 9).

SPLIT - Svečanost primopredaje i imenovanja prototipa novog obalnog ophodnog broda Hrvatske ratne mornarice (HRM), nakon čega je planirana je kratka plovidba Kaštelanskim zaljevom. Prototip obalnog ophodnog broda nosit će ime ‘Omiš‘, a u svojstvu počasnog kuma ime broda otkrit će Roko Vranić, otac Josipa Vranića, prvog poginulog pripadnika HRM-a i prve žrtve Domovinskog rata u Splitu (11 sati, vojarna "Admiral flote Sveto Letica - Barba", Zrinsko-frankopanska 207a; predstavnici medija trebaju doći na glavni ulaz u vojarnu "Admiral flote Sveto Letica - Barba" najkasnije do 10,30 sati).

ZAGREB - Programsko vijeće Hrvatske radiotelevizije će na sjednici dati mišljenje o programu rada Hrvatske radiotelevizije za 2019., ali i raspraviti izvješće o ostvarivanju ciljeva i obaveza iz Ugovora HRT-a s Vladom za prvo polugodište ove godine. Trebalo bi i raspravljati o praćenju ispunjavanja obaveza HRT-a definiranih Zakonom o HRT-u tijekom ove godine i, između ostaloga, o izvješću o radu Programskog vijeća i provedbi zakonski utvrđenih programskih načela i obveza javne radiotelevizije za 2017. (15 sati, Hrvatska radiotelevizija, Prisavlje 3, objekt B – 30, 1. kat, dvorana 107 a).

29. travanj 2024 14:05