Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Liderova konferencija Susret guvernera regije

15. Ožujak 2019.

Najavljujemo najvažnije događaje za petak, 15. ožujka.

SAVUDRIJA - Glavne teme ovogodišnjeg, 7. susreta guvernera i bankara regije su "FinTech: Kako tehnološke inovacije mijenjaju svijet bankarstva" te "Investicije u jugoistočnoj Europi i uloga banaka". Susret guvernera i bankara regije organizira poslovni tjednik Lider, a partner je Hrvatska udruga banaka. Prema najavama organizatora, sudjelovanje na skupu potvrdili su guverneri središnjih banaka regije - guverner HNB-a Boris Vujčić, guverner CB Crne Gore Radoje Žugić, guvernerka NB Sjeverne Makedonije Anita Angelovska Bezhoska, guverner Banke Slovenije Boštjan Vasle te viceguvernerka CB BiH Želimira Raspudić (10,00 sati, Hotel Kempinski).

ZAGREB - Na ovogodišnjem, osmom izdanju turističkog sajma Place2Go od 15. do 17. ožujka predstavit će se više od 160 izlagača iz 16 zemalja svijeta, a organizatori očekuju više od deset tisuća posjetitelja. Na svečanosti otvorenja sajma bit će i ministar turizma Gari Cappelli, koji će sudjelovati i na panelu "Razgovor 1na1", u sklopu kojeg će odgovarati na pitanja o pripremi i tijeku ovogodišnje turističke sezone i drugim aktualnostima iz područja turizma (11,00 sati otvovrenje sajma, panel od 12,00 do 12,30 sati, Arena Zagreb, Ulica Vice Vukova 8).

ZAGREB - Nastavak zasjedanja Hrvatskoga sabora (9.30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6). Zastupnici će raspravljati o izvješću o radu Nacionalnog vijeća za praćenje provedbe Strategije suzbijanja korupcije od 27. listopada 2017. do 15. srpnja 2018., a uobičajenog glasovanja neće biti. U tom je razdoblju Nacionalno vijeće održalo 13 sjednica, od kojih devet redovitih i četiri tematske, te je zaključilo da su ostvareni pomaci u borbi protiv korupcije, ali je potrebno i dalje "ulagati znatne napore svih nadležnih institucija u borbi protiv pojavnosti korupcije i pri tome uključivati širu javnost". Kako se navodi u izvješću, još je prisutno nepovjerenje građana u pravni sustav države te građani smatraju državna tijela neučinkovitim u kažnjavanju korupcije.

ZAGREB - Sjednica Vlade RH (9,30 sati, Banski dvori, Trg sv. Marka 2).

ZAGREB - Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković sudjelovat će na okruglom stolu “Odvjetnici i tehnologija današnjice”, u sklopu tradicionalne manifestacije hrvatskog odvjetništva - 37. Dani hrvatskih odvjetnika. Uz premijera Plenkovića bit će ministar pravosuđa Dražen Bošnjaković. Namjera skupa, navode iz Hrvatske odvjetničke komore (HOK), je da se iz zemalja kontinentalnog prava dobiju pogledi odvjetnika i njihova razmišljanja vezana uz recentna tehnološka postignuća i njihovu implementaciju u sudske postupke, kako bi se i uvođenjem suvremenih tehnologija ubrzali sudski postupci (11 sati, Hrvatska odvjetnička komora, Koturaška 53).

ZAGREB - Otvorenje četvrtog međunarodnog Zagrebačkog sigurnosnog foruma (Zagreb Security Forum - ZSF) pod nazivom "Recognizing and Facing Emerging Hybrid Challenges - Making Society and Critical Infrastructure Resilient“ (10 sati, hotel Sheraton, kneza Borne 2). Organizatori dvodnevnog foruma su Institut za istraživanje hibridnih sukoba i Udruga sv. Jurja, a fokus ovogodišnjeg ZSF-a je prepoznavanje i suočavanje sa složenim oblicima hibridnih prijetnji u cilju organiziranja učinkovite i preventivne zaštite temeljnih društvenih vrijednosti, demokratskog sustava i kritične infrastrukture.

ZAGREB - Konferencija za novinare vijećnika platforme Zagreb je NAŠ! na temu “Funkcioniranje mjesne samouprave u Zagrebu” (10 sati, ispred Gradske skupštine, Ćirilometodska 5). Tomislav Tomašević, Iva Ivšić, Robert Faber, Hana Jušić, Marija Brajdić Vuković i Nikola Zdunić osvrnut će se na svoje dvogodišnje iskustvo rada u vijećima gradskih četvrti i mjesnih odbora te, kako se navodi u pozivu, problematizirati nedostatak transparentnosti te prividnu demokratičnost i decentraliziranost mjesne samouprave u Zagrebu.

VUKOVAR - Javna tribinu u organizaciji političke platforme Hrvatskih suverenista (18 sati, Ružičkina kuća, J. J. Strossmayera 25). Na tribini će sudjelovati europarlamentarna zastupnica i dopredsjednica Hrvatske konzervativne stranke Ruža Tomašić, saborski zastupnik i dopredsjednik HRAST-a Hrvoje Zekanović, predsjednik HRAST-a Ladislav Ilčić, predsjednik Hrvatske konzervativne stranke i zamjenik gradonačelnika Vukovara Marijan Pavliček i umirovljeni general Željko Sačić.

ZAGREB - Kao dio svjetskog pokreta učenika "Petkom za budućnost" održat će se globalni prosvjed učenika za klimu (12,30 sati). Cilj je prosvjeda, koji kreće s Europskog trga i završava na Markovu trgu, pritisnuti političare da učine nešto po pitanju klimatskih promjena. Osim u Zagrebu prosvjed će se održati i u Splitu, Puli te Varaždinu.

29. lipanj 2022 18:23