Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj - obilježavanje Oluje

05. Kolovoz 2018.

KNIN - Središnja svečanost obilježavanja Dana pobjede i domovinske zahvalnosti i Dana hrvatskih branitelja te 23. obljetnice vojno-redarstvene operacije (VRO) "Oluja", kojoj će nazočiti cijeli hrvatski državni vrh, visoki državni i vojni dužnosnici, članovi obitelji poginulih i nestalih hrvatskih branitelja u "Oluji" i stopostotni hrvatski ratni vojni invalidi Domovinskog rata.

Program će početi u 6,30 sati budnicom u izvedbi Orkestra Oružanih snaga RH. U 7,30 sati predsjednica Republike Hrvatske i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga  RH Kolinda Grabar-Kitarović nazočit će susretu visokih državnih i vojnih uzvanika s obiteljima poginulih branitelja i stopostotnih hrvatskih ratnih vojnih invalida u Zapovjedništvu Gardijske mehanizirane brigade HKoV OS RH  (Ulici dr. Franje Tuđmana 32).

U 8 sati bit će položeni biti vijenci i zapaljene svijeće na Spomeniku hrvatske pobjede "OLUJA 95“. Od 8,15 do 8,45 sati na Trgu Dr. Ante Starčevića slijede prigodna obraćanja predsjednice Republike Kolinde Grabar Kitarović, premijera Andreja Plenkovića i predsjednika Hrvatskog sabora Gordana Jandrokovića. Program na Kninskoj tvrđavi počet će u 9,30 sati uz nazočnost visokih državnih i vojnih uzvanika čitanjem povjesnice o VRO Oluja, zvonjavom crkvenih zvona i podizanjem zastave Republike Hrvatske.

Nakon toga pročitana će biti imena poginulih i nestalih pripadnika u VRO Oluja, uz minutu šutnje, počasni plotun iz topničkih oružja, mimolet zrakoplova, programom akro grupe HRZ-a "Krila Oluje“, te nastupom Klape Hrvatske ratne mornarice (HRM) "Sv. Juraj“. U 10,45 sati krenut će mimohod s Kninske tvrđave do crkve Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta gdje će u 11,30 sati biti služena misa za Domovinu. Misu će predvoditi šibenski biskup Tomislav Rogić u zajedništvo s vojnim biskupom u RH Jurom Bogdanom, koji će održati homiliju. U 12,35 sati dočekani će biti sudionici ultra maratona Šibenik – Knin, a u 12,45 sati održati će se Vojno akrobatski ceremonijalni program Počasno zaštitne bojne na Trgu Dr. Ante Starčevića.

SINJ - Ovogodišnja 303. Sinjska alka održat će se na Alkarskom trkalištu s početkom u 16,30 sati. Viteškoj igri, kojom se slavi pobjeda na osmanskim osvajačima u 18. stoljeću, nazočit će hrvatski državni vrh. Predviđeno je prigodno obraćanje predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović. Svečanosti 303. Sinjske alke nazočit će i predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković. U 21 sat u Alkarskim dvorima održat će se Večer slavodobitnika 303. Sinjske alke, a  za 22 sata planiran je vatromet uz koncert u čast slavodobitnika.

29. travanj 2024 10:16