Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj - Premijer Plenković u posjetu Rimac Automobilima

28. Lipanj 2019.

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za petak, 28. lipnja:

SVETA NEDELJA -   Predsjednik Vlade Andrej Plenković posjetit će tvrtku Rimac Automobili d.o.o., obići će odjele tvornice  i sastati se s predstavnicima tvrtke, na čelu s Matom Rimcem, osnivačem i izvršnim direktorom tvrtke. Na sastanku će sudjelovati i župan Zagrebačke županije Stjepan Kožić, gradonačelnik Grada Svete Nedelje Dario Zurovec te predstavnici tvrtki IT Porsche AG, Hyundai Motor Group te Porsche Engineering. Razgovarat će o automobilskoj industriji u Hrvatskoj, a nakon sastanka predviđene su i izjave za medije (10.00 sati , Ljubljanska 7, Sveta Nedelja).

ZAGREB - U Hrvatskoj je u 2018. bilo oko 2,8 milijuna hektara šumskog zemljišta, gotovo isto kao i godinu dana prije, a proizvedeno je ukupno 5,4 milijuna kubičnih metara drva, što je rast od 1,6 posto, pri čemu su porasle i prosječne cijene prodanog drveta, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku. Podaci DZS-a pokazuju i da je ukupna vrijednost prodanog drveta u 2018. u odnosu na 2017. porasla za 10,7 posto, na 1,81 milijardu kuna, a za istovjetnih 10,7 posto su skočile i prosječne cijene, na 337,5 kuna po kubičnom metru.

ZAGREB - Nastavak sjednice Hrvatskog sabora (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg sv. Marka 6). Zastupnici će raspraviti dva zakonska prijedloga, jedan Vladin i jedan oporbeni, a potom slijedi glasovanje o dosad raspravljenim točkama. Prijedlogom Zakona o privremenoj mjeri u području obveznog zdravstvenog osiguranja koji je predložila Vlada osigurava se za državljane Velike Britanije i Sjeverne Irske koji privremeno ili stalno borave ili prebivaju u Republici Hrvatskoj zadržavanje prava iz obveznog zdravstvenog osiguranja nakon Brexita. Izmjenama Ovršnog zakona klubovi zastupnika Živoga zida i SNAGA-e, Mosta nezavisnih lista i HSS-a žele, među ostalim, smanjiti prekomjerne troškove ovršnog postupka koji opterećuju ovršenika.

ZAGREB - Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović i rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras potpisat će u Visokoj policijskoj školi Sporazum o suradnji između Ministarstva unutarnjih poslova i Sveučilišta u Zagrebu. Sporazum će omogućiti policijskim službenicima daleko širi izvor stručnih znanja, a ta suradnja sa zagrebačkim Sveučilištem svojevrsna je kruna ulaganja Ministarstva unutarnjih poslova u obrazovanje i stručno usavršavanje policijskog kadra. Nakon potpisivanja Sporazuma predviđene su izjave za medije nakon čega će, na platou ispred Visoke policijske škole, ministar Božinović sudjelovati na svečanoj primopredaji vozila za prijevoz pasa nabavljenih sredstvima Fonda za unutarnju sigurnost, Instrumenta financijske potpore u području vanjskih granica i viza - projekt "Nabava pasa i vozila za prijevoz pasa". Nakon predaje ključeva policijskim službenicima, koji će vozila koristiti u svakodnevnom radu, predviđena je također izjava za medije (10 sati, Visoka policijska škola, dvorana 311, 2. kat, Avenija Gojka Šuška 1. Predstavnici medija na portu Policijske akademije trebaju doći do 9,30 sati).

ZAGREB - Ministarstvo znanosti i obrazovanja u svojstvu predsjedatelja Zajedničkog odbora ministara obrazovanja država potpisnica sporazuma o programu  CEEPUS ("Central European Exchange Programme for University Studies") organizira redovni sastanak Zajedničkog odbora na kojem će se donijeti ključne strateške odluke vezane uz daljnji razvoj programa. Sastankom dužnosnika ministarstava obrazovanja srednje i istočne Europe predsjedat će ministrica znanosti i obrazovanja RH Blaženka Divjak. Program razmjene visokih učilišta srednje i istočne Europe (CEEPUS) se provodi sukladno sporazumu zaključenom 1993. godine, čije su sadašnje ugovorne stranke Albanija, Austrija, BiH, Bugarska, Crna Gora, Češka, Hrvatska, Kosovo, Makedonija, Mađarska, Poljska, Rumunjska, Slovačka, Slovenija i Srbija (14 sati, hotel Esplanade Zagreb, Ulica Antuna Mihanovića 1. Izjave za medije očekuju se uoči početka sastanka oko 13,50 sati. Snimatelji i fotoreporteri moći će snimiti kadrove prvih nekoliko minuta sastanka).

ZAGREB - Hrvatski strukovni sindikat medicinskih sestara - medicinskih tehničara (HSS MS - MT) održat će konferenciju za novinare na temu: "Upitna zdravstvena skrb građana - manjak medicinskih sestara i tehničara koji zbog potplaćenosti odlaze raditi u inozemstvo. Veliki problemi u zdravstvenim ustanovama - jesmo li pred turističku sezonu u kolapsu zdravstvenog sustava?". Na konferenciji će uvodno govoriti Anica Prašnjak, predsjednica Glavnog vijeća HSS MS - MT i članovi Tijela Sindikata (10 sati, prostorije Ugostiteljsko-turističkog učilišta, Kombolova 2).

28. travanj 2024 13:48