Aktualno
StoryEditor

Danas u Hrvatskoj: Saborska rasprava o izjednačavanju sveučilišnih i stručnih studija

09. Veljača 2018.

Najavljujemo najvažnija događanja u Hrvatskoj za petak, 9. veljače 2018.:

ZAGREB - Nastavak 7. sjednice Hrvatskoga sabora (9,30 sati, Hrvatski sabor, Trg Svetog Marka 6). Hrvatski će sabor raspravljati o Vladinu prijedlogu izmjena Zakona o Hrvatskom kvalifikacijskom okviru, slijedom kojih bi se stručni studiji izjednačili, odnosno našli na istoj, sedmoj razini kvalifikacijskog okvira, kao i sveučilišni. Ministrica Blaženka Divjak ističe da podržava da se kvalifikacije razlikuju po vrsti, primjerice stručni i sveučilišni studiji s obzirom da je kod jednih veći naglasak na vještinama, a kod drugih na akademskim znanjima, ali ne i po razni ako im je isti obujam. Sabor neće glasovati o ranije raspravljenim točkama, a neće birati ni novo Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa, kojemu mandat istječe u nedjelju, 11, veljače, s tim da ne postoji mogućnost da njegov sadašnji sastav nastavi rad do izbora novog. Ujutro će se sastati Odbor za izbor i imenovanja koji treba utvrditi jedinstvenu završnu listu sa imenima deset kandidata za izbor predsjednika i četiri člana Povjerenstva. Odbor će potom tu listu poslati Saboru koji bi je u dnevni red trebao uvrstiti u iduću srijedu, raspraviti u četvrtak, a o samom Povjerenstvu glasovati u idući petak.

VARAŽDIN - Ministar zdravstva Milan Kujundžić posjetit će Varaždinsku županiju i održati radni sastanak sa županom Radimirom Čačićem (11 sati, Ured župana, Županijska palača, Franjevački trg 7; snimatelji i fotoreporteri mogu snimiti početak sastanka). Nakon sastanka ministar Kujundžić će u pratnji župana Čačića posjetiti Opću bolnicu Varaždin (Ivana Meštrovića 1), gdje će u 11,30 sati biti svečano otvorenje novog Centra za hemodijalizu u zgradi Internističko-pedijatrijskog paviljona.

ZAGREB - U Kući Europe održat će se završna konferencija projekta "Razminiranje područja uz granicu s Bosnom i Hercegovinom u Ličko-senjskoj županiji", financiranog sredstvima Europske unije u okviru Prijelaznog instrumenta, te projekta "Razminiranje socio-ekonomske infrastrukture u Ličko-senjskoj, Sisačko-moslavačkoj i Zadarskoj županiji", financiranog u okviru programa IPA komponenta I – Pomoć u tranziciji i jačanje institucija za 2013. godinu. Nazočnima će se obratiti ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, državni tajnik Ministarstva regionalnoga razvoja i fondova EU Velimir Žunac, pomoćnik ministra poljoprivrede Krešimir Ivančić, ličko-senjski župan Darko Milinović, sisačko-moslavački župan Ivo Žinić, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije Tomislav Petric, zamjenica voditelja Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Mirella Rašić, te ravnatelj Hrvatskoga centra za razminiranje  (HCR) Zdravko Modrušan (10 sati, Kuća Europe, Augusta Cesarca 4).

ZAGREB - U Hrvatskom saboru konferencija za novinare Kluba zastupnika Mosta nezavisnih lista na temu "Problemi korupcije i pogodovanja u Sisačko-moslavačkoj županiji". Govorit će zastupnik Mosta NL Nikola Grmoja, a nazočit će joj predstavnici oporbe u Sisačko-moslavačkoj županiji (10 sati, Hrvatski sabor, dvorana "Ivan Kukuljević", Trg Svetog Marka 6). Nakon toga konferenciju za novinare u Saboru će održati zastupnici Mosta NL-a Božo Petrov i Tomislav Panenić na temu "Zakon o poljoprivrednom zemljištu i Zakon o OPG-u" (11 sati, dvorana "Ivan Kukuljević", Hrvatski sabor, Trg Svetog Marka 6).

ZAGREB - Udruga udovica hrvatskih branitelja iz Domovinskog rata Grada Zagreba i Zagrebačke županije organizira konferenciju za novinare u povodu prosvjednog skupa zbog dolaska predsjednika Srbije, Aleksandra Vučića, u Hrvatsku. Na konferenciji će govoriti predstavnici udruga organizatora prosvjeda (11 sati, Europski dom Zagreb, Jurišićeva 1/1, dvorana Strasbourg).

ZAGREB - Završno zasjedanje Druge sinode Zagrebačke nadbiskupije (16 sati, dvorana Vijenac Nadbiskupijskog pastoralnog instituta, Kaptol 29a; novinari  trebaju doći najkasnije u 15,30 sati u Nadbiskupijski pastoralni institut). Zasjedanje počinje u 16 sati uvodnim govorom zagrebačkog nadbiskupa kardinala Josipa Bozanića i otvoreno je za novinare. U 18,30 sati članove Sinode pozdravit će kardinal Vinko Puljić, nadbiskup metropolit vrhbosanski, a na kraju zasjedanja završnu riječ uputit će kardinal Bozanić. (Zbog velikog broja sudionika Sinode, fotografiranje zasjedanja u dvorani bit će omogućeno samo službenom fotografu Sinode, a ostali fotografi moći će preuzeti fotografije na mrežnoj stranici Zagrebačke nadbiskupije, koje će biti dostupne tijekom dana). Završno zasjedanje Sinode zaključit će se euharistijskim slavljem u zagrebačkoj katedrali na Stepinčevo, 10. veljače, u 19 sati.

ZAGREB - Na konferenciji za novinare bit će predstavljeni rezultati studije Hrvatske gospodarske komore "Analiza utjecaja stope PDV-a na konkurentnost smještaja i ugostiteljstva". Rezultate studije predstavit će potpredsjednik HGK za turizam, trgovinu i financije Josip Zaher i predsjednik Udruženja hotelijera HGK Ronald Korotaj (14,00 sati, HGK, Rooseveltov trg 2).

ZAGREB - Udruga manjinskih dioničara Koncerna Agrokor na konferenciji za novinare će predstaviti svoje viđenje alternativnog rješenja plana nagodbe vjerovnika Agrokora d.d. (11,00 sati, Hotel International, Miramarska 24).

ZAGREB - Udruga Digitalna Hrvatska predstavit će rezultate istraživanja o digitalnoj transformaciji i konkurentnosti. Istraživanje je  tijekom siječnja provedeno na uzroku od 800 ispitanika iz cijele Hrvatske, a pokazat će koliko hrvatskih građana koristi internet, smatraju li da je pristup internetu njihovo pravo, vjeruju li elektroničkim aplikacijama i GPS-u kad je riječ o naplati usluga koje koriste itd. (10,00 sati, Hotel Sheraton, Kneza Borne 2).

27. travanj 2024 21:30