Aktualno
StoryEditor

Danci i Šveđani ujedinjeni protiv ruske propagande

05. Rujan 2017.

Danci i Šveđani su lažne vijesti i dezinformacije koje stižu iz Rusije označili opasnima za svoje zemlje te najavili da će ojačati međusobnu suradnju kako bi riješili taj problem. Poruka je to koju su putem švedskih dnevnih novina Aftonbladet proučili tamošnji ministri obrane.

- Sigurnosna situacija u našoj regiji se pogoršava, što je posljedica sve veće militarizacije Rusje - rekla su u proglasu dvojica ministara koji su naglasak stavili na ugrozu što dolazi iz "hibridnog oružja", poput "cyber" napada, širenja lažnih vijesti i dezinformacija.

>>>Europski parlament donio rezoluciju protiv ruske propagande

- Kad više nismo u mogućnosti razlikovati lažne vijesti od istine, postajemo nesigurni. Svi smo, u različitim oblicima, bili izloženi tome. Stoga ćemo pojačati suradnju po tom pitanju, rekli su ministar obrane Danske, Claus Hjort Frederiksen  i ministar obrane Švedske, Peter Hulqvist.

Frederiksen je prethodno zajedničkoj izjavi već otvoreno govorio o dezinformacijama kojima je kontingent danskih vojnika, koji sudjeluje u NATO-voj akciji u Estoniji, bio izložen, imenujući Kremlj kao izvor tih lažnih vijesti.

>>>Fallon: Rusija naoružava dezinformacije, stvara eru nakon istine

U Švedskoj vlasti su pojačale aktivnosti kako bi osvijestila pučanstvo o lažnim vijestima i dezinformacijama, uoči nadolazećih izbora, vodeći se primjerima i iskustvima drugih zemalja, u kojima su strane obavještajne službe navodno pokušale utjecati na ishod izbora.

Inače, upravo su Danska i Švedska najaktivnije u  EU’s East Stratcom Task Force, tijelu Europske unije, osnovanom 2015-te godine, s ciljem da ukaže na dezinformacijsku kampanju koju Kremlj provodi diljem Europe.

26. travanj 2024 23:13