Aktualno
StoryEditor

Danska prodaje svoju zadnju naftnu kompaniju

06. Rujan 2017.

Danska nastavlja s potpunom tranzicijom na obnovljive izvore energije i prodaje svoju zadnju naftnu kompaniju, prenosi Huffington Post. Prošlog mjeseca, A.P. Moller-Maersk, glasoviti industrijski i pomorski koncern, složio se da prodaje postrojenja nafte i plina francuskom divu Totalu. Očekuje se da će transakcija vrijedna 7,45 milijardi dolara biti zaključena do kraja godine.

>>>Unatoč padu zaliha sirove nafte u SAD-u, cijena crnog zlata ostala nepromijenjena

Potez stiže tri mjeseca nakon što je Dong Energy, danska tvrtka koja je predvodila razvoj vjetra u SAD-u i širom Europe, prodala svoja postrojenja nafte i plina njemačkom kupcu za 1,3 milijarde dolara.

Financiranje tranzicije

Usprkos "odricanju" od nacionalnih naftnih tvrtki Danska još uvijek treba prihode od svojih naftnih polja u Sjevernom moru za financiranje prijelaza na obnovljive izvore energije, a Total je obećao to učiniti.

- Prodajom tvrtke francuskom Totalu, osiguravamo daljnje dansko uporište u Sjevernom moru temeljeno na vodećem položaju tvrtke Maersk Oil u razvoju tehnologije i našoj reputaciji učinkovitog i pouzdanog partnera, izjavio je Claus V. Hemmingsen, potpredsjednik Maersk-a.

- Važno je da će Maerskova nafta ostati blizu svojih tehnoloških i inovacijskih partnera u danskim tehničkim institucijama te u industriji usluga nafte i plina u korist svih stranaka, dodao je.

>>>Najveći uspon cijena nafte u posljednja dva mjeseca

Sve skandinavske zemlje poduzimaju agresivne korake kako bi smanjile emisije ugljika iz svojih elektroenergetskih sektora. Švedska je 2015. godine proizvela 57 posto svoje energije od obnovljivih izvora s ciljem da se korištenje fosilnih izvora dokine do 2040. godine.

Norveška, čiji je Statoil u državnom vlasništvu i naciji osigurava masovni državni fond, ulaže snažno u energiju vjetra. Istovremeno Island, vulkanski otok s bogatim vodnim resursima, već dobiva 100 posto svoje energije iz geotermalne i hidroenergije.

Danska se obvezala da će tranziciju prema isključivo čistim i obnovljivim izvorima energije završtiti do 2050. godine.

16. travanj 2024 09:50