Aktualno
StoryEditor

Darko Liović: Koja je uloga čovjeka u poduzeću budućnosti?

23. Studeni 2018.

Darko Liović održao je predavanje na temu “Upravljanje tvrtkom i industrijom 4.0 – nosi li budućnost razvoj ‘autopilot’ poduzeća”.

- Izvješće Svjetskog ekonomskog foruma iz 2018. Godine pokazalo je kako će u bližoj budućnosti nestati zanimanja poput administrativnog radnika, poštara, blagajnika, door, to door prodavača, ali i računovođe, revizora te radnika iz oblasti mehanike i strojarstva, rekao je Liović.

>>>GALP 2018: Tko se neće mijenjati, neće više postojati

Osvrnuo se na isto izvješće iz 2013. godine u kojemu su predvidjeli nestanak zanimanja kojih danas više nema, što znači da su njihova predviđana izrazito točna.

- Napredak tehnologije utječe na sve poslovne funkcije. U nekim procesima napredak je intenzivniji nego u drugima, a najbrže promjene se događaju u proizvodnji. Čak u 95 posto slučajeva kada govorimo o novim tehnologijama, govorimo o promjenama u proizvodnom procesu, kazao je Liović.

Dodao je kako nove tehnologije utječu na sve sektore u tvrtki, od prodaje, logistike ili nabave.

- One idu prema predviđanjima budućnosti, dok analiziranje podataka iz prošlosti, postaje ono što i je – prošlost, kazao je.

Dolazak novih tehnologija, a posebno umjetne inteligencije u budućnosti će veoma utjecati na to kako neka tvrtka izgleda, kako radi i koje procese provodi.

- Postavlja se pitanje hoće li umjetna inteligencija u jednom trenutku preuzeti upravljanje tvrtkom i hoće li čovjek i dalje biti presudan za uspješno poslovanje tvrtke. Također, postavlja se pitanje koja će biti nova uloga čovjeka u poduzeću, zapitao se Darko Liović.

>>>Za buduće ‘male Rimce‘ osigurano 250 tisuća dolara

Iako na to još nema odgovora, izgledno je da će u budućnosti manje komplicirane stvari u tvrtkama obavljati ljudi dok će komplicirane poslove i analize prepustiti umjetnoj inteligenciji, što daje za pretpostavku kako će umjetna inteligencija ipak na kraju preuzeti upravljanje cjelokupnim poduzećem.

28. travanj 2024 02:10