Aktualno
StoryEditor

Darko Pappo: Između gospodarstvenika i političara velik je zrakoprazan prostor

24. Prosinac 2017.

Nakon niza godina stagnacije, nužnih i provedenih strateških odluka za unapređenje poslovanja, naročito usmjeravanje prema izvozu i znatne mu financijske podrške, naročito HBOR-a, koji je drastično povećao svoju izloženost, vidljiv je trend rasta. Gospodarstvo je temeljem pretpostavki koje je učinilo u godinama krize i naročito od 2014. počelo davati učinke koji nisu kratkotrajna pojava već trend za koji predviđam nastavak. Razlog optimizmu je ogroman prostor u poboljšanju konkurentnosti cjelokupnog našega gospodarstva.

Alibi na alibi

Realno gledajući dosad se nisu učinili veći koraci na rasterećenju gospodarstva, što se svakako mora napraviti. Rasterećenje je prilika za uzlet, odnosno ubacivanje u veću brzinu svih onih koji su već uhvatili zalet i pokretanje onih koji imaju viziju. Moje je razmišljanje da bi uvođenje raznih oblika poreza ili doprinosa u ‘flat‘ obliku znatno unaprijedilo poslovanje svih. Pojednostavnilo bi sve procese, kalkulacije, rizike učinilo stabilnijima te gospodarstvenicima dalo mogućnost jednostavnijeg upravljanja procesima. To je tema koja zahtijeva poseban osvrt, ali želja mi je samo istaknuti kako se pozitivan pomak rasta mora održavati dodajući sve više ‘goriva‘, a ne zaustavljajući se na postojećem.

>>> Branko Roglić: Ulazimo na svoje dvadeseto tržište i sa sobom vodimo hrvatske dobavljače

Gospodarstvo će svaku uloženu kunu (čitaj smanjeno opterećenje) vratiti nazad s kamatom. S druge strane na području investicija u gospodarstvo zadnjih se nekoliko godina učinilo vrlo malo (ne računam na infrastrukturu) te iz te perspektive postoji ogroman prostor za napredak. Investicije generiraju ponudu, naročito izvoznu, što smatram jedinim pravim parametrom za dugotrajan rast. Deklarativne objave politike o ukidanju administrativnih barijera investitorima prijeći će u stvarne kad političari sebi priznaju da oni uopće ne donose odluke tj. rješenja. Odluke donose referenti na srednjim razinama u raznim institucijama koji se koriste svojim ‘alibi‘ pozicijama držeći ih čvrsto takvima zbog nejasnih propisa ili osobnih dojmova o predmetu. Predmeti se rješavaju sporo ili nikako jer spomenuti ne daju svoje parafe koji su odgovornima najvažniji da bi stavili svoj potpis. To je alibi na alibi.

Zapravo političari uopće ne donose operative odluke pa tako ni ne mogu promijeniti ništa ako to sebi ne priznaju. Propise i pravila treba definirati na način da je jasno određeno samo što se ne smije, odnosno nije dopušteno. Time će se izbjeći mudrovanje i tumačenje propisa svakoga na svoj način. Administracija treba služiti investitorima ili tražiteljima usluge kako bi riješila predmet u najkraćem moguće roku, a ne od njega radila problem. Birokraciju jednostavno treba uništiti.

>>> Cappelli: Uvoz radne snage rezervna je mjera, prvo ćemo ‘pretresti’ domaće tržište rada

Moguća prepreka jačem rastu gospodarstva je neadekvatna ponuda na tržištu rada, odnosno manjak raspoložive radne snage. Javno se raspravlja o nekim deficitarnim zanimanjima u pojedinim industrijama, međutim, manjak radne snage opća je pojava i čim se to prihvati kao realnost bit će svima bolje. Uostalom to i je pokazatelj rasta gospodarskih aktivnosti na svim razinama. Uvoz radne snage potrebno je liberalizirati na način da su naši gospodarstvenici u stanju preuzimati sve veće i veće poslove te da su sigurni da će imati dovoljno resursa za njihovu izvedbu. Ulaskom u EU pojava migracije radno sposobnih stanovnika morala je biti očekivana pojava, ali isto tako treba se otvoriti kako bi se manjak i iz tog razloga nadoknadio.

Što se tiče DIV grupe, kao rezultat naših dugogodišnjih napora, ulaganja i aktivnosti, ističem gradnju tvornice standardne vijčane robe u Kninu, koja je počela raditi potkraj 2013. i čijom smo se proizvodnjom uz već sada čvrsto EU-tržište počeli osjetno širiti i na tržište Sjedinjenih Američkih Država i JAR-a, a u skladu s našim globalnim planom prodaje. Količine izvoza samo ćemo povećavati kao nastavak na sada rekordnu 2017.

Poticaji za istraživanje i razvoj

Uspješno smo restrukturirali Brodosplit, koji svojom potpuno promijenjenom ponudom krči put ka stvaranju brenda graditelja brodova unutar niše srednjih kruzera, jahti, putničkih i vojnih brodova, ali i specijalnih čeličnih konstrukcija velikih dimenzija za razne industrije i megaprojekte. Brodosplit će svakako biti čimbenik i generator koji će svojom proizvodnjom ponuditi pojačanu priliku drugim manjim i srednjim gospodarstvenicima za suradnju odnosno biti im blisko tržište.

Sudjelovanje DIV-a u velikim industrijskim projektima, kao što je gradnja i rekonstrukcija pruge Dugo Selo – Križevci pokazatelj je pomaka i unutar domaćeg tržišta jer se dosad za takve poslove nisu mogli ili bili sposobni natjecati isključivo domaći izvođači. Stjecanje referencija i iskustva u takvim poslovima omogućit će nam natjecanje za slične projekte i u inozemstvu.

>>> Potpisan sporazum o gradnji moderne pruge Čakovec–Varaždin–Lepoglava–Zabok

Poticajna sredstva nakon nadamo se uspješnog dovršetka programa IRI i CEKOM (sredstva EU) namijenjenih istraživanju i razvoju omogućit će nama i mnogima drugima koji su uključeni da se postojeći proizvodni programi oplemene novima, da se napreduje tehnološki i inovativno. S obzirom na to da su troškovi za razvoj i inovacije vrlo često veliki, s neizvjesnim krajnjim rezultatom raspoloživost nepovratnih sredstva, u tu namjenu je hvale vrijedno i stvarna pomoć gospodarstvenicima da se posvete kreiranju nove dodane vrijednosti.

Za dobro poslovno okružje važno je da zakonodavci koji ga stvaraju, tj. političari budu bliski poslovnoj zajednici, zapravo u stalnom kontaktu. Hrvatska se stvarnost u tom pogledu mora mijenjati da bi se povećala efikasnost mjera koje se predlažu i provode. Nažalost, postoji velik ‘zrakoprazni‘ prostor između političkih dužnosnika i gospodarstvenika jer se generaliziraju pojedini negativni slučajevi u prošlosti, populizmom se na stup srama pribija svaki pokušaj političara da se približe gospodarstvu i obrnuto. Svi smo svjedoci da se i na skupovima koji organiziraju gospodarstvenici političari uključuju protokolarno, često odlazeći s njih odmah nakon svoga govora ne čuvši što se njima ima za reći.

Poslovnu 2018. učinit ćemo uspješnom samo svi zajedno, suradnjom svih čimbenika. Da bismo bili uspješni najprije trebamo vjerovati u uspjeh. Naših 3200 zaposlenika sigurno će dati svoj doprinos kao i dosad.

13. svibanj 2024 11:29