Aktualno
StoryEditor

Davor Štern: Ne znam da je itko ikad vidio simulaciju potrošnje LNG-a, sve se radi samo da se gradi

23. Svibanj 2018.

Sporni deseti članak lex LNG-a omogućuje povećanje cijene plina, što znači da će tu cijenu direktno platiti građani, da se može očekivati poskupljenje plina za sve fizičke i pravne osobe u Republici Hrvatskoj, istaknuo je u utorak Vjeran Prišić, predsjednik Eko Kvarnera. S druge strane iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike odgovorili su za Novi list da naknada neće utjecati na cijenu plina krajnjim kupcima. U zakonu jedno, a iz Ministarstva zaštite okoliša i energetike tvrde nešto sasvim drugo.

Postavlja se pitanje tko će to platiti jer unatoč tumačenju ministarstva u prijedlogu lex LNG-a postoji prostor da se udari po džepovima građana.

>>>Piršić: Plutajući LNG terminal platit će građani

Davor Štern, energetski stručnjak i bivši predsjednik Uprave INA-e, smatra da je ovaj slučaj tipičan primjer nesuglasja unutar državne administracije.

- ‘Korist‘ LNG-a bit će viša cijena plina od sadašnje cijene. Tko će to platiti, hoće li se to platiti iz proračuna ili će to biti potrošači, odlučit će država. Prošlo je vrijeme za političke odluke u kojima se ne razmišlja i s komercijalnog aspekta. Ne znam da je itko ikad vidio simulaciju potrošnje LNG-a i utjecaj – rekao je Štern i dometnuo da se sve se to radi samo tako da se gradi.

16. travanj 2024 19:56