Aktualno
StoryEditor

Deset godina REGEA-e: Dokazali smo da se i kod nas može raditi na najvišoj razini

13. Lipanj 2018.

Regionalna energetska agencija Sjeverozapadne Hrvatske (REGEA) u srijedu je u Muzeju Mimara proslavila deset godina rada uz prigodne govore i visoke uzvanike iz Sabora, Vlade te gradova i županija od kojih su neki bili i suosnivači, odnosno partneri REGEA-e od samog početka.

Ravnatelj REGEA-e Julije Domac prisjetio se pokretanja agencije 2008. godine, u sklopu programa ‘Inteligentna energija za Europu‘, zajedno s Gradom Zagrebom te Krapinsko-zagorskom, Zagrebačkom i Karlovačkom županijom.

>>>REGEA provela projekte vrijednosti 800 milijuna kuna, proračun porastao 20 puta

U deset godina, pohvalili su se, iz EU fondova su povukli 400 milijuna kuna bespovratnih sredstava i ‘dokazali da se i kod nas može raditi na najvišoj razini‘.

Zagrebački župan Stjepan Kožić kao posebno važan projekt izdvojio je prvu toplanu na biomasu u Pokupskom, dok je pročelnica Zagrebačkog ureda za energetiku Mirka Jozić istaknula REGEA-u kao primjer dobre koordinacije između ministarstava, županija i same agencije.

>>>Počela je priprema strategije za Zagreb kao Pametni grad

Voditelj Odjela za energetiku Izvršne agencije za mala i srednja poduzeća Vincent Berrutto dodao je da će Europska komisija nastaviti podržavati rad REGEA, jedne od vodećih energetskih agencija u regiji, pohvalivši se suradnjom na čak četrdeset zajedničkih projekata.

Potpredsjednik Sabora Siniša Hajdaš-Dončić, pak, vratio se u dane kada je, zajedno s Domcem, pokretao REGEA-u i ‘odmah shvatio da se stvara velika priča od koje će koristi imati svi uključeni‘. Obnovom škola, jedan od njihovih prvih projekata, uz pomoć obnovljivih izvora energije postigli su velike uštede (troškovi manji za 36 posto), dok je ukupni iznos investicija koje su privukli 850 milijuna kuna.

>>>Konfrencija Croenergy 2017: Mijenja se svijest o energetskoj učinkovitosti

Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU, naglasila je kako je REGEA predvodnica promjena kada je učinkovito gospodarenje energijom i iskorištavanje fondova Europske unije u pitanju. Pohvalila je sve velike projekte koje je REGEA realizirala u posljednjih deset godina te najavila čvršću suradnju ministarstva i energetskih agencija.

Završna riječ ponovno je pripala Domcu koji je konstatirao da bez podrške županija ne bi postao predsjednik FEDERENE (Europsko udruženje regija i energetskih agencija za zaštitu i okoliš), dodavši da su mu od brojnih nagrada koje je primio najvažnije one suosnivača, odnosno županija. Iznio je podatke prema kojima njihove obnovljive izvore samo u Zagrebu koristi 10.000 kućanstava, odnosno 57 gradova i općina.

‘Nekad su nam se ljudi smijali, a danas veliki igrači zovu i žele se uključiti‘, rekao je Domac.

16. kolovoz 2022 12:10