Aktualno
StoryEditor

Destilerija i sveučilište udružili snage: Bilje s Oxforda džinu daje ljekovita svojstva

12. Veljača 2018.

Britanska destilerija udružila se sa sveučilištem Oxford kako bi lansirala "Physic Gin" - piće proizvedeno iz biljaka sveučilišnog botaničkog vrta koje mu navodno daju ljekovita svojstva.

Džin se prodaje temeljem 25-godišnjeg ugovora kojim se odobrava korištenje bilja iz botaničkog vrta Oxford utemeljenoga 1621. kao ‘ljekovitog‘ vrta u kojemu se proučavala biljna medicina i koji tvrdi da je najstariji takav vrt u Britaniji.

>>>Oko 60 posto Britanaca svakodnevno uživa alkohol zbog stresa

Oxford Artisan Distillery (TOAD) koristi ekstrakte 25 biljaka iz vrta za proizvodnju džina koji ima 42 posto alkohola i prodaje se za oko 35 britanskih funti za bocu od 0,5 litara.

Oxford džin izlazi na tržište na kojemu se prodaja u proteklih šest godina udvostručila, prema prosinačkim podacima Udruženja za trgovinu vinom i žestokim pićima.

"Taj je džin ljekovit - na dobar način", kaže Cory Mason iz TOAD-a.

"Ekstrakti poput pelina, rute i slatke lazarkinje daju duboki kompleksni okus i vode nas natrag u vrijeme kad su biljke predstavljale temelj sve medicine", kaže  Mason.

"Očekujte bogate zemljane tonove od ovog džina - tako nešto nikad niste okusili".

>>>Novi Zeland razmatra zabranu alkohola u trgovinama

Upravitelj botaničkog vrta profesor Simon Hiscock kaže kako je bio "impresioniran integritetom i strašću u TOAD-u".

"Ima puno smisla da se botanički vrt Oxford poveže s prvom oxfordskom destilerijom", kaže Hiscock.

Oxford džin izlazi na tržište na kojemu se prodaja u proteklih šest godina udvostručila, prema prosinačkim podacima Udruženja za trgovinu vinom i žestokim pićima.

16. travanj 2024 07:48