Aktualno
StoryEditor

Digitalizacija u RH samo što nije, ali starog je konja teško naučiti novi trik

07. Rujan 2016.

Uvođenje elektroničkog računa, ukidanje pečata i prelazak na e-poslovanje najavljuju se godinama, ali nikako da u potpunosti zažive u pravnom smislu. Provjeravajući s predstavnicima HDZ-a, MOST-a i SDP-a gdje stojimo po tim pitanjima, Zoran Šprajc, moderator današnjeg panela Hrvatska 2.0: digitalna rješenja za bolju budućnost  održanog u HUB385, zaključio je: Sve samo što nije!

- Digitalizacija mora biti visoko na razini prioriteta u politici jer mi još guramo kameni kotač, a drugi već putuju u svemir, komentirao je sadašnje stanje stvari glavni direktor HUP-a Davor Majetić.

I dok se čeka usvajanje novih izmjena i dopuna raznih zakona, Saša Cvetojević zaključuje da bi se digitalizacija u Hrvatskoj, gdje političari žele promjene, a državni službenici nisu obrazovani kako bi ih provodili, najzornije mogla dočarati uzrečicom: Starog konja teško je naučiti novi trik.

Kontradikcije deklarativnog podržavanja digitalizacije i regulativa koje je zatiru svakodnevna su pojava. Josip Katalinić, poduzetnik i šef izbornog stožera MOST-a predočio je to primjerom Zakona o računovodstvu prema kojemu dokumenti trebaju biti u tiskanom obliku te se smatraju važećima tek s potpisom i pečatom.

Hrvatska ima na raspolaganju 309 milijuna eura iz europskih fondova za razvoj e-usluga u javnom sektoru s obzirom da to potencira Europska komisija, rekla je Ivana Maletić iz HDZ-a dodavši kako će upravo takva ulaganja doprinijeti daljnjem razvijanju domaćeg ICT sektora. Podsjetimo, Hrvatska je prema indeksu gospodarske i društvene digitalizacije (DESI)  u 2016. na 24. mjestu od njih ukupno 28, koliko Europska unija ima članica.

[caption id="attachment_238304" align="aligncenter" width="750"]digitalizacija Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL Na političkom panelu sudjelovali su Goran Maras, Darko Parić, Ivana Maletić, Bernard Gršić, Dubravka Jurlina Alibegović, Josip Katalenić i Saša Cvetojević, Zoran Šprajc bio je moderator, a uvodnu riječ dali su Davor Tremac, Davor Majetić, Davorin Štetner te Edvard Smiltens.[/caption]

Političke stranke prepoznale su startupove kao nositelje inovativnosti i digitalizacije te im dolaskom na vlast različitim mjerama žele olakšati poslovanje - ne oporezivati ulaganje pravnih osoba u startup te financirati po dvije osobe po startupu (HDZ), uvesti posebno poglavlje za startupove u Zakon o poticanju investicija (SDP), ukinuti porez na isplatu dobiti (MOST). Upravo osnaživanje ljudi za pokretanje vlastitog biznisa, uz inovacije, obrazovne reforme te sve ostale mjere za poboljšanje poslovnog okruženja naveo je u svom govoru kao poticaje za digitalnu ekonomiju Edvard Smiltens, digitalni lider i zastupnik u latvijskom Parlamentu.

Nakon političkog, održan je i poduzetnički panel na kojem se govorilo o važnosti savjetovanja političara s ljudima iz struke prije donošenja zakona kako bi se razumjelo direktne posljedice njegove aplikacije, automatizaciji plaćanja i nepotrebnosti fiskalizacije u pojedinim djelatnostima te o vidovima promjena koje su već nastale na poslovnoj sceni.

[caption id="attachment_238305" align="aligncenter" width="750"]digitalizacija Foto: Tomislav Miletić/PIXSELL Na poduzetničkom panelu sudjelovali su Adrian Ježina, Davor Tremac, Ivica Mudrinić, Denis Dunat, Davor Kršul te Davorin Štetner u ulozi moderatora.[/caption]

- Svijet se promijenio, moramo mu se prilagoditi, izjavio je Adrian Ježina, predsjednik HUP - Udruge za informatičke i komunikacijske djelatnosti te tako sažeo smisao ovog druženja.

Organizatori današnjih panela su HUP, CRANE - Hrvatska mreža poslovnih anđela, HUB385 te tvrtke Uber Hrvatska, Visa Hrvatska, SAP Hrvatska, IBM i Eurocard.

18. srpanj 2024 23:48