Aktualno
StoryEditor

Dijana Kladar: Uskoro velike kazne za web trgovce i mogućnost kolektivnih tužbi

15. Veljača 2019.

Upozoravanje i educiranje trebali bi biti glavni ciljevi inspekcijskih nadzora webshopova, dok se kazne propisuju samo u krajnjem slučaju, zaključak je panela ‘Zašto se kažnjavaju hrvatski web trgovci‘, održanog u petak u sklopu CRO Commerce konferencije na Zagrebačkom velesajmu.

Što se događa kada prijavite web trgovca

Mira Fiket iz Ministarstva gospodarstva naglasila je da se inspekcijski nadzor provodi po službenoj dužnosti, a prijavu može podnijeti svatko tko uoči neku nepravilnost, čak i anonimno. Zakon propisuje da je trgovac, u trenutku kada potrošač uputi neki prigovor, dužan odgovoriti u roku od petnaest dana, nakon čega, ako to ne učini, dolazi do inspekcijskog nadzora. Trgovac sudjeluje u svim fazama inspekcije.

Ema Culi iz Hrvatske gospodarske komore pojasnila je kako funkcioniraju Sud časti i Centar za mirenje pri HGK. U pitanju su institucije koje slijede praksu Europske unije i kojima se sprečavaju dugi i skupi sudski postupci. Vrijedi napomenuti da sankcije koje izriče Sud časti ostaju na stranicama HGK, što znači da će detalje presude određenom trgovcu moći vidjeti svi potencijalni kupci ili partneri. Dodala je i da se 55 kuna mjesečne članarine na stranicama Digitalne komore možete u bilo kojem trenutku dobiti sve potrebne savjete i informacije.

Dijana Kladar, odvjetnica udruge eCommerce Hrvatska, naglasila je da će u narednih godinu-dvije doći do velikih promjena na razini EU, među kojima su i sankcije za web trgovce koji ne poštuju prava potrošača. Također, potrošači će moći pokrenuti postupak samostalno, ali i u obliku kolektivne tužbe više pojedinaca, dok su dosad to mogle učiniti samo udruge. Kazne za trgovce iznosit će 100.000 kuna.

Tu je i direktiva o PDV-u, namijenjena onima koji posluju u zemljama izvan Europske unije. Ona bi na snagu trebala stupiti 2021. godine i sadržavat će platformu za prijavljivanje PDV-a u bilo kojoj državi izvan EU. Pohvalila je i hrvatske tržišne inspektore koji su ‘počeli pratiti presude europskih sudova i na njima temeljiti nadzor‘.

Vladimir Bilić, odvjetnik iz Ljubljane, naveo je primjere iz Slovenije, gdje trgovci u većini slučajeva i dalje prolaze samo s upozorenjem. Objasnio je i da veliki trgovački lanci najčešće imaju uhodane sustave pravne pomoći i vlastite odvjetničke timove, dok onima koji si to ne mogu priuštiti preporuča da rade po direktivama.

29. travanj 2024 01:06