Aktualno
StoryEditor

Dioničari Uljanika 31. kolovoza odlučuju o pokriću gubitaka

25. Srpanj 2018.

Na glavnoj skupštini Uljanika, sazvanoj za 31. kolovoza, investitori će odlučivati o pokriću lanjskog gubitka od 1,24 ,milijarde kuna te davanju razrješnice Upravi i Nadzornom odboru za prošlu godinu, stoji u pozivu za skupštinu objavljenom u srijedu.

Uprava predlaže dioničarima odluku da se lanjski gubitak nakon oporezivanja u iznosu od 1,24 milijarde kuna pokrije u visini od 33,96 milijuna kuna iz ostalih rezervi, a 216,56 milijuna kuna iz kapitalnih rezervi. Ostatak nepokrivenog gubitka od 995,9 milijuna kuna prenio bi se u sljedeću godinu.

Na skupštini će se odlučivati i o davanju razrješnice Upravi i Nadzornom odboru za prošlu godinu te o mjesečnoj nagradi predsjedniku Nadzornog odbora u visini prosječne neto plaće u Hrvatskoj, a članovima u visini od 75 posto prosječne neto plaće.

>>> Horvat: Moguć je i drugi strateški partner za Uljanik grupu

Jedna od točaka dnevnog reda je i izmjena odluke koju je donijela glavna skupština Uljanika u veljači ove godine, a riječ je o povećanju temeljnog kapitala ulozima u novcu uz potpuno isključenje prava prvenstva postojećih dioničara. Sada se predlaže se ta se odluka izmijeni  na način da se utvrđuje da je njezina pravno tehnička provedba ovisna o usvajanju i provedbi Programa restrukturiranja Uljanika, koja još nije započela.

Nadalje, predlaže se i da ako povećanje temeljnog kapitala ne bude upisano u sudski registar u roku od deset mjeseci od donošenja spomenute odluke iz veljače, odnosno najkasnije do 16. prosinca ove godine, upisnica prestaje obvezivati upisnika, a izvršene uplate bit će vraćene ulagateljima.

Inače, uoči prošlotjedne sjednice Vlade ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta Darko Horvat rekao je da je program restrukturiranja u Bruxellesu te da se čeka prva reakcija Europske komisije. On u sljedećih mjesec dana očekuje intenzivne razgovore i pregovore na tu temu i siguran je da će do godišnjih odmora imati verificirani modalitet za početak restrukturiranja Uljanika.

Upitan koliko će država morati dati iz proračuna za dugove Uljanika, rekao je da u ovom trenutku nije prioritetno pitanje koliku će obvezu država preuzeti u restrukturiranju, nego kakav će biti efekt restrukturiranja.

>>> Nezadovoljni radnici pulskog Uljanika: ‘Upravo, odlazi‘

Cilj je, naveo je, osposobiti ne samo Uljanik, već cijelu Uljanik grupu, da posluje pozitivno i da se konačno presiječe modalitet ugovaranja brodova s unaprijed predviđenim minusima i nekim drugim problemima unutar samog ugovaranja. "Za završiti knjigu narudžbi koja je u ovom trenutku na razini 17 brodova trebat će ukupno oko 570 milijuna eura", rekao je tada Horvat.

A vezano uz program restrukturiranja Uljanika, mediji u srijedu navode, pozivajući se na Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta, da je da je Europska komisija dostavila potvrdu da je program zaprimljen te da se razdoblje potpore za sanaciju automatski produžuje, odnosno da troškovi za sanaciju ulaze u ukupne troškove restrukturiranja do konačne odluke Europske komisije o dostavljenom programu restrukturiranja.

25. travanj 2024 03:35