Aktualno
StoryEditor

Dionice skliznule s rekordnih razina

18. Svibanj 2017.
Piše:
Trading Room

Posljednjih tjedana dionički indeksi na Wall Street-u obaraju sve rekorde. Odličan početak godine nastavio se do jučer kad su glavni američki dionički indeksi zabiježili oštar pad. Dan iza nas je obilježen u znaku političkih previranja u SAD-u što se kratkoročno odrazilo i na tržište kapitala. Jučer su najveći dnevni gubitak od početka godine pretrpili Russell 2000 i to -2.78%, indeks tehnološkog sektora NASDAQ Composite -2.57%, dok su indeksi S&P 500 i Dow Jones Industrial Average izgubili na vrijednosti 1.82% i 1.78%.Unatoč oštrom padu cijena, navedeni indeksi od početka godine stoje prilično dobro i bilježe rast od: Dow Jones IA 4.27%, S&P 500 5.25%, NASDAQ 11.67% dok je Russell 2000 na nepromijenjenoj razini.

Niska volatilnost prethodnih tjedana jučer je došla na naplatu, što najbolje ilustrira rast indeksa straha VIX od 44.90%, zaključivši cijenu na razini od 15.43 bodova što je još dosta nisko u odnosu na povijesni prosjek od 20 bodova.

Iako je preko 80% kompanija iz indeksa S&P 500 objavilo bolje od očekivanih rezultata poslovanja za prethodni kvartal, ulagači su najviše zabrinuti i nervozni zbog Trumpa i neizvjesnosti oko porezne reforme koja se u najvećem dijelu tiče samog korporativnog sektora. Loša izvedba retail sektora u prethodnom kvartalu (ali i prethodnih godina) također predstavlja opasnost daljnjem rastu. Kad se navedenom dodaju niska volatilnost prethodnih mjeseci i kontinuirani rast indeksa, jučerašnji dan ne treba pretjerano čuditi. Štoviše, kratkoročne korekcije tržišta su čak i poželjne za dugoročne investitore.

Za Trading Room: Ivan Stojanovic, Head of Croatian Market at CM-Equity AG (OptimTrader trgovačka platforma)

Pratite nas na www.trading-room.eu i Facebook stranici

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI (DISCLAIMER):

Sadržaj u članku ne predstavlja investicijski savjet niti se smije tumačiti kao preporuka za trgovanje na tržištu kapitala i ostalim financijskim tržištima. Autora se odriče odgovornosti i ograđuje od bilo kakvog eventualnog gubitka nastalog trgovanjem na osnovi ove analize. Ideje izražene u ovoj analizi su isključivo mišljenje Autora, a ne kompanije u kojoj radi. Sve izneseno u članku napisano je isključivo u edukacijske svrhe. Prije početka trgovanja važno je razumjeti rizike povezane s trgovanjem financijskih instrumenata i financijskih proizvoda. Trgovina dionicama, ETF-ovima, futures ugovorima, valutama (FX), CFD-ovima, opcijama, instrumentima sa financijskom polugom i ostalim financijskim instrumentima uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost od gubitka cjelokupnog depozita pa i više od toga. Vi i jedino Vi ste odgovorni za svoje investicijske odluke. Jedina preporuka koju dajemo je da se posavjetujete sa ovlaštenim investicijskim savjetnikom.

20. travanj 2024 12:20