Aktualno
StoryEditor

Dionički indeksi - najbolji alat za malog investitora

13. Srpanj 2017.
Piše:
Trading Room

Dionički indeksi malim investitorima omogućavaju najbolji mogući oblik ulaganja/štednje koji je svijet ikad vidio. A kako točno sve funkcionira, objašnjeno je u nastavku teksta. U dioničkom indeksu nalazi se određeni broj kompanija koje tvore taj indeks. Za primjer se može uzeti Dow Jones Industrial Average indeks (NYSE:DIA) u kojem je sadržano 30 najvećih industrijskih korporacija u SAD-u ili indeks S&P 500 (NYSE:SPY) koji se sastoji od 500 najvećih američkih kompanija mjereno po tržišnoj kapitalizaciji tj. burzovnoj vrijednosti i ta vrijednost predstavlja preko 80% ukupne vrijednosti svih kompanija koje se nalaze na američkom tržištu kapitala.

Praćenjem navedenih indeksa preko ETF-ova (burzovno utrživi fondovi) mali investitori su maksimalno diverzificirani i ne moraju izravno ulagati u svih 30 ili 500 kompanija iz indeksa nego jednostavno investiranjem u određeni ETF koji prati indeks posjeduju i sve dionice iz tog indeksa. Ovaj način investiranja je poznat kao pasivna strategija investiranja sa malim troškovima za investitore. Na taj način investitori stječu izloženost prema određenoj industriji ili sektoru, kupnjom samo jednog instrumenta. ETF-ovi predstavljaju optimalan ulagački alat za pasivne investitore koji ne trče za prinosima većim od tržišnih prinosa a pri tome žele mirno spavati i ne izlagati se velikim oscilacijama kojima su izložene individualne dionice.

OptimTrader trgovačka platforma

ETF-ovi su danas sveprisutni u svijetu investiranja i korišteni od svih vrsta investitora: od individualnih investitora sa relativno malim računima i jednostavnim pasivnim strategijama investiranja, do sofisticiranih hedge fondova koji upravljaju milijardama pa do velikih globalnih kompanija i centralnih banaka. S ETF-ovima se trguje na burzi na isti način kao i sa dionicama. Investitor može u svakom trenutku kupiti ili prodati ETF na burzi, a gotovo neograničena likvidnost omogućava  kupnju i prodaju u svega nekoliko sekundi. Pogledajmo prinose najznačajnijih dioničkih indeksa od početka godine te sa koliko imovine upravljaju ETF-ovi koji prate navedene indekse.

S&P 500 (INDEXSP:.INX) – sinoć (12.07.) je zaključio cijenu na vrijednosti od 2.443,25 bodova što je svega 10,57 bodova manje od rekordne razine ostvarene prošli mjesec. Od početka godine na dobitku je 9.13%, a dividendni prinos iznosi 1.90%. Prinos u posljednjih 5 godina iznosi 80.36%. ETF koji prati kretanje navedenog indeksa je (NYSE:SPY) sa imovinom pod upravljanjem od 237 milijardi USD i prosječnim dnevnim prometom trgovanja od preko 17 milijardi USD.

Dow Jones Industrial Average (INDEXDJX:.DJI) – zaključio je dan na vrijednosti od 21.532,14 bodova što je najviša zaključna vrijednost ikad. Od početka godine na dobitku je 8.95%, a dividendni prinos iznosi  2.16%. Prinos u posljednjih 5 godina iznosi 68.58%. ETF koji prati kretanje nadvedenog indeksa je (NYSE:DIA) sa imovinom pod upravljanjem od preko 16 milijardi.

NASDAQ Composite (INDEXNASDAQ:.IXIC) - zaključio je dan na vrijednosti od 6.261,17 bodova. Od početka godine na dobitku je 16.31%, dok prinos u posljednjih 5 godina iznosi impresivnih 113.16%. Dividendni prinos iznosi malih 0.94%. ETF koji prati kretanje nevedenog indeksa je (NASD:ONEQ) sa imovinom pod upravljanjem od oko 1 milijarde USD. Veći ETF koji prati kretanje tehnološkog indeksa NASDAQ 100 je (NASD:QQQ) ima imovinu pod upravljanjem od oko 50 milijardi USD sa dnevnim prometom od 4.5 milijardi USD.

Russell 2000 (INDEXRUSSELL:RUT) – zaključio je dan na vrijednosti od 1.424,32 bodova što je svega 9,47 bodova manje od rekordne razine ostvarene ove godine. Od početka godine na dobitku je 4.95%, a dividendni prinos iznosi 1.35%. Prinos u posljednjih 5 godina iznosi 76.47%. ETF koji prati kretanje nevedenog indeksa je (NYSE:IWM) sa imovinom pod upravljanjem od oko 38 milijardi USD.

Što očekivati u narednom periodu nakom konstantnog rasta tržišta kapitala od početka 2009. godine? Obzirom da je povijesni prosječni godišnji prinos za S&P 500 oko 9% te da oko 40% od toga prinosa dolazi od dividendi, izgledan je nastavak rasta tržišta u dugom roku, a kratkoročne korekcije su čak i poželjne za dugoročne investitore.

Za Trading Room: Ivan Stojanovic, Head of Croatian Market at CM-Equity AG (OptimTrader trgovačka platforma)

Pratite nas na www.trading-room.eu i Facebook stranici

IZJAVA O OGRANIČENJU ODGOVORNOSTI (DISCLAIMER):

Sadržaj u članku ne predstavlja investicijski savjet niti se smije tumačiti kao preporuka za trgovanje na tržištu kapitala i ostalim financijskim tržištima. Autora se odriče odgovornosti i ograđuje od bilo kakvog eventualnog gubitka nastalog trgovanjem na osnovi ove analize. Ideje izražene u ovoj analizi su isključivo mišljenje Autora, a ne kompanije u kojoj radi. Sve izneseno u članku napisano je isključivo u edukacijske svrhe. Prije početka trgovanja važno je razumjeti rizike povezane s trgovanjem financijskih instrumenata i financijskih proizvoda. Trgovina dionicama, ETF-ovima, futures ugovorima, valutama (FX), CFD-ovima, opcijama, instrumentima sa financijskom polugom i ostalim financijskim instrumentima uključuje visoki rizik, pa postoji mogućnost od gubitka cjelokupnog depozita pa i više od toga. Vi i jedino Vi ste odgovorni za svoje investicijske odluke. Jedina preporuka koju dajemo je da se posavjetujete sa ovlaštenim investicijskim savjetnikom.

19. travanj 2024 15:12