Aktualno
StoryEditor

Diplomati 15-ak zemalja podržavaju današnji Zagreb Pride

10. Lipanj 2017.

Diplomati 15-ak zemalja akreditiranih u Hrvatskoj pridružit će se u subotu, 10. lipnja, Zagreb Prideu – 16. povorci ponosa LGBTIQ osoba koji će se ove godine održati pod sloganom "Slobodan život počinje ponosom".

"Hodajući zajedno, izražavamo zajedničko vjerovanje u (ljudska) prava LGBTI osoba da žive slobodno, bez izraza prezira, zlostavljanja, diskriminacije ili nasilja. Hodajući u Zagreb Pride povorci, slavimo različitost i toleranciju i iskazujemo podršku zajednici koja i danas može postati žrtvom. Naše su se zemlje, kao i Republika Hrvatska, odmakle od pogrešaka i predrasuda iz prošlosti. No svi zajedno možemo učiniti više", izvijestilo je kanadsko veleposlanstvo u ime "veleposlanstava 15-ak zemalja" koja će se pridružiti povorci.

Ističu da "LGBTI osobe i dalje nisu sigurne i slobodne. Zagreb Pride – i pride povorke diljem svijeta – ne traže nikakva posebna prava. Ovakve se manifestacije održavaju sve dok LGBTI osobe ne budu imale ista prava, dostojanstvo i poštovanje kao drugi – ništa više ni manje od toga. Diplomati diljem svijeta, sudjelujući u sličnim događajima, zastupaju univerzalna ljudska prava", navode u priopćenju. Dodaju da će se predstavnici veleposlanstava sastati u subotu u 15.45 sati ispred Mimare gdje će se pridružiti Zagreb Pride povorci.

Najavljujući 16. Zagreb Pride organizatori su izvijestili da će povorka ponosa započet okupljanjem u 15 sati na Trgu Franklina Roosvelta (ispred Mimare) te će proći središnjim zagrebačkim ulicama i trgovima – Roosveltovim trgom, Trgom maršala Tita, Frankopanskom ulicom, Ilicom, Trgom bana Josipa Jelačića, Ulicom Nikole Jurišića, Draškovićevom ulicom, Šoštarićevom ulicom do Ribnjaka – gdje će Povorka završiti javnim skupom i koncertom.

02. listopad 2023 15:49