Aktualno
StoryEditor

Diplomu iz Osijeku Hrvatska ne priznaje, ali zato priznaje - Irska

10. Lipanj 2018.

Marko Dorotić je na Medicinskom fakultetu u Osijeku stekao diplomu magistra medicinsko-laboratorijskih djelatnika, no u Hrvatskoj to zanimanje zapravo – ne postoji, i njegovu se diplomu ne priznaje, no zato Dorotićevu diplomu priznaje irska Academy of Clinical Science and Laboratory Medicine u Dublinu, koja mu se, vrlo brzo nakon što joj se javio sa zamolbom da ga priznaju kao stručnjaka, javila s pozitivnim odgovorom te mladi magistar krajem ovog mjeseca seli u Irsku, u kojoj će, u struci, raditi u jednoj tamošnjoj bolnici, piše Novi list o ovom apsurdu.

>>>HUP: 42% iseljenika ne planira se vratiti u Hrvatsku

 

Doretićevo zanimanje, naime, još uvijek nije upisano u Zakon o djelatnostima u zdravstvu, koji je nastao 2009. godine, dakle prije fakulteta, osnovanog 2013. godine, i nema naznaka da će tako skoro biti, iako je diplomu magistra medicinsko-laboratorijskih djelatnika dosad steklo tristotinjak studenata u Osijeku i Rijeci.

Istovremeno, uzduž i poprijeko Hrvatske zatvaraju se laboratoriji, u kojima stručnjaka nedostaje pa pacijenti, pritom i teški bolesnici, moraju putovati tamo gdje zdravstvenu uslugu mogu dobiti.

>>>Hrvatska na vodećem mjestu po broju mladih koji bi otišli ‘trbuhom za kruhom’

U ovom se problemu jučer razgovaralo u Zagrebu na okruglom stolu ‘Nevidljivi doma, priznati u Europi! MLD u Hrvatskoj‘ na kojem su predstavnici struke, nadležnih institucija i studentskih udruga pokušali odgovoriti na pitanja kako je moguće da sustav ne priznaje diplome magistra medicinsko-laboratorijskih djelatnika, iako su iste stečene na državnom fakultetu; zašto je struka, priznata u cijeloj Europi, nevidljiva u Hrvatskoj i kako spriječiti daljnje iseljavanje mladih stručnjaka.

19. travanj 2024 09:17