Aktualno
StoryEditor

Direktorica General Motorsa: Trumpove carine podižu troškove poslovanja

13. Lipanj 2018.

Carine na uvoz čelika i aluminija koje je nametnuo američki predsjednik Donald Trump podižu troškove poslovanja američkog automobilskog diva General Motorsa (GM) koji još uvijek procjenjuje posljedice tih mjera, istaknula je GM-ova izvršna direktorica.

"Jasno je da želimo zadržati cjenovnu dostupnost vozila. Primjećujemo međutim da troškovi rastu", upozorila je u utorak Mary Barra u razgovoru s novinarima uoči održavanja godišnje skupštine dioničara.

>>> Trump protiv G7 - prijeti uvođenjem novih carina na automobile

Trump je prošlog mjeseca odobrio uvođenje kaznenih carina na uvoz čelika u SAD od 25 posto i aluminija od 10 posto za najveće američke dobavljače. Kanada, Europa i Meksiko nisu dugo čekale s protumjerama.

Institut za upravljanje nabavom ovog je mjeseca izvijestio da su te carine i najavljene protumjere već podigle cijena metala, prouzročivši prekide u isporukama i kašnjenja u ispunjenju narudžbi.

"Ulažemo velike napore kako bismo procijenili efekte tih carina", istaknula je GM-ova izvršna direktorica, napominjući da je još prerano za pouzdane procjene s obzirom na dinamičnost trgovine i na složenost poslovanja autoindustrije.

Unatoč neizvjesnostima na trgovinskom planu, kako je istaknula Barra, nisu bili primorani mijenjati dugoročni smjer poslovanja.

"Nismo bili u poziciji da moramo mijenjati naše planove", kazala je Barra.

>>> G7 samit: Nakon Kanade više nema sumnje da je car potpuno gol

Čelnica američkog automobilskog diva osvrnula se i na pregovore o revidiranju Sjevernoameričkog sporazuma o slobodnoj trgovini (NAFTA), pretpostavke za integrirani lanac nabave u autoindustriji na sjevernoameričkom kontinentu, istaknuvši kako pregovori nisu privedeni kraju pa su prognoze također neizvjesne.

Pregovori o NAFTA-i usredotočili su se na zahtjeve SAD-a da se poveća udio u automobilima dijelova proizvedenih u SAD-u koji bi bili oslobođeni plaćanja carina.

Bijela kuća razmatra uvođenje carina na uvoz automobila, što će zadati udarac stotinama milijardi dolara vrijednoj godišnjoj prekograničnoj trgovini, podsjeća AFP.

19. travanj 2024 14:12