Aktualno
StoryEditor

‘Divide et impera‘: Ruski ‘trolleri‘ organizirali lažne prosvjede u SAD-u

05. Studeni 2017.

Ruski ‘trolleri‘ organizirali su u isto vrijeme na istom mjestu prosvjede koji promoviraju i koji se protive islamu. Učinili su to pomoću Facebook stranica kojima upravlja takozvana Troll farma u St. Petersburgu, javlja Business Insider.

Facebook stranica pod nazivom Heart of Texas, koja je registrirana u Rusiji, organizirala je 21. svibnja 2016. skup točno u podne u islamskom centru Da‘wah u Houstonu pod parolom ‘Stop islamizaciji Texasa‘. Moderatori stranice platili su Facebooku da promovira event kojeg je pratilo 12 tisuća ljudi.

>>>‘Antiputinovski prosvjedi’: Kazne roditeljima i učiteljima za ulične aktivnosti mladih

Druga stranica registrirana u Rusiji pod nazivom Ujedinjeni Muslimani u Americi, organizirala je kontraprosvjed pod nazivom ‘Spas islamskog znanja‘. Više od 2700 ljudi vidjelo je oglas čiji su targetirani korisnici bili stanovnici Houstona.

Niti jedna strana zainteresiranih građana nije mogla znati da su u pitanju ruski trollovi koji su ohrabrivali obje strane da izađu na ulice i stvore podjele među Amerikancima. Organizacija i promocija prosvjeda ‘organizatore‘ je koštala oko 200 dolara, a korisnicima bi ovaj incident trebao poslužiti kao pouka da dobro provjere prije no što se u nešto uključe kako ne bi postali žrtva manipulacije.

>>>Trump ‘osiromašio’ za 600 milijuna dolara u godinu dana, pao za 92 mjesta na Forbesu

Anti-islamski prosvjed nije jedini događaj koji je stranica Heart of Texas promovirala. U vrijeme predizborne kampanje u SAD-u oglašavali su državni skup ‘Texit‘, kao i niz anti-imigrantskih skupova i onih protiv Hillary Clinton. Stranicu je početkom rujna Facebook zatvorio.

25. travanj 2024 05:19