Aktualno
StoryEditor

Divjak: Pregovori o GKU nisu prekinuti, to je stanka da se razjasni situacija u kojoj smo se našli

14. Veljača 2018.

Ministrica znanosti i obrazovanja Blaženka Divjak izjavila je u srijedu novinarima da pregovori o granskim kolektivnim ugovorima (GKU) za djelatnosti osnovnog i srednjeg obrazovanja nisu prekinuti već se radi o stanici kako bi se razjasnila situacija oko reprezentativnosti sindikata.

Nezavisni sindikat zaposlenih u srednjim školama Hrvatske izvijestio je prošlog tjedna da je Vlada naprasno prekinula pregovore uz, kako tvrde, besmisleno i neutemeljeno obrazloženje, te najavio moguće štrajkove. Sindikat hrvatskih učitelja također je osudio potez Vlade koja je jednostrano preko medija prekinula pregovore i najavio organiziranje industrijskih akcija ne sjede li se uskoro za stol.

>>>Vrdoljak i Divjak predstavili online platformu za praćenje procesa obrazovne reforme

No, ministrica je na konferenciji za novinare na kojoj je predstavila online platformu za javno i potpuno transparentno praćenje procesa obrazovne reforme, ustvrdila da pregovori nisu prekinuti, a problem je nastao jer se sindikati međusobno spore radi utvrđene reprezentativnosti.

"Ne radi se o prekidu pregovora o GKU nego se o stanici da se razjasni situacija u kojoj smo se kao Ministarstvo našli, s obzirom da pitanje reprezentativnosti traži jasno tumačenje zakona“, rekla je Divjak.

>>>Pregovori o GKU za osnovne i srednje škole mogli bi biti nastavljeni idući tjedan

Ministarstvo znanosti i obrazovanja zatražilo je tumačenje tog problema od Ministarstva rada i mirovinskog sustava, iz kojeg im je stigla analiza rizika, rekla je Divjak dodavši kako je u dosadašnjim pregovorima dosta napravljeno, a Ministarstvo čeka da sindikati međusobno razriješe svoje odnose.

Glavni tajnik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Hrvatske Nijaz Karić rekao je u utorak da su predstavnici Ministarstva rada uputili predstavnike Ministarstva znanosti da ne postoje prijepori za nastavak kolektivnog pregovaranja, odnosno da ne postoje razlozi za prekid pregovora.

Ministarstvo znanosti i obrazovanja izvijestilo je u utorak da još nije dobilo nikakvu uputu od Ministarstva rada, te najavilo da će s predstavnicima sindikata pokušati idućeg tjedna postići dogovor o daljnjem procesu kolektivnog pregovaranja.

20. travanj 2024 05:07