Aktualno
StoryEditor

Djeca su budućnost Iraka, svako četvrto živi u siromaštvu

11. Veljača 2018.

Svako četvrto iračko dijete živi u siromaštvu a pomoć treba četiri milijuna djece nakon rata te zemlje protiv militanata Islamske države (IS), priopćio je u nedjelju UNICEF.

Ujedinjeni narodi potvrdili su da je izvršeno 150 napada na obrazovne ustanove i 50 napada na bolnice i djelatnike u zdravstvu od 2014. godine, navodi UNICEF. Pola iračkih škola treba popraviti, a više od 3 milijuna djece moralo je prekinuti školovanje.

>>> CMS: Kupujemo borbene avione, a siromaštvo prijeti 30 posto populacije

Irak je proglasio pobjedu nad IS-om u prosincu, povrativši sav teritorij koji su militanti okupirali 2014. i 2015., i traži 100 milijardi dolara stranih investicija u području prometa, energetike i poljoprivrede u sklopu plana za obnovu dijelova zemlje i oživljavanje gospodarstva. Kuvajt će biti domaćin međunarodne konferencije o obnovi Iraka koja će se održati od 12. do 14. veljače.

"Djeca su budućnost Iraka", izjavio je Geert Cappelaere, regionalni direktor UNICEF-a za Bliski istok i sjevernu Afriku.

>>>Lani je 117,5 milijuna osoba u EU bilo u opasnosti od siromaštva ili socijalne isključenosti

"Kuvajtska konferencija za Irak prilika je za svjetske čelnike da pokažu kako su voljni ulagati u djecu, a kroz ulaganje u djecu da želimo investirati u izgradnju stabilnog Iraka".

Sjedinjene Države, koje su na čelu međunarodne koalicije koja je pružala Iraku ključnu zračnu potporu u borbi protiv IS-a, ne planiraju donirati novac na konferenciji u Kuvajtu, rekli su američki i zapadni dužnosnici.

27. travanj 2024 14:40