Aktualno
StoryEditor

Dobar posao na Bundeku: Američka škola na hrvatski financijski pogon

16. Rujan 2017.

Temeljni kamen za svaki objekt svakako je svečan trenutak. Tako je bilo i ovog utorka na zagrebačkom Bundeku. Prve lopate na gradilištu novoga kompleksa zakopali su američka veleposlanica na odlasku, upravo smijenjena Julieta Valls Noyes, i vječni zagrebački gradonačelnik Milan Bandić. Na mjestu na kojemu se do ovog ljeta igrao američki bejzbol do sljedeće godine niknut će Američka međunarodna škola u Zagrebu. AISZ, koji je lani proslavio 50. rođendan, pohađa 265 učenika više od 30 nacionalnosti – uz djecu diplomata i poslovnih ljudi tu je i 30 posto domaćih. Za 26 djece vrtićke dobi, 98 osnovnoškolaca, 59 srednjoškolaca te 82 studenta visokih škola brine se više od 50 nastavnika i drugog osoblja, ove školske godine još na Šalati, a od sljedeće jeseni u Novom Zagrebu.

>>>Obilježen početak izgradnje nove zgrade Američke međunarodne škole u Zagrebu

Vrijednost radova procjenjuje se na 14,7 milijuna eura. Odakle novac? U AISZ-u jednostavno kažu da su posljednjih 10 godina štedjeli za gradnju nove škole, a i u postupku su dobivanja kredita. Ne sumnjam da će ga dobiti. Jer, ta je neprofitna privatna škola, osnovana za potrebe djece državljana SAD-a, američko-hrvatskim sporazumom oslobođena plaćanja bilo kakvih poreza i pristojbi, osim trošarina. Tu je još i cijena građevinskog zemljišta, a kvadrat gradilišta u tom dijelu Zagreba prodaje se za 300 eura. Dakle, za 20.000 kvadrata – šest milijuna eura. Upravo je toliko AISZ uštedio jer će graditi školu upravo na zemljištu koje je Grad Zagreb nedavno prenio na državu, a država je pravo gradnje ustupila školi na 99 godina bez naplate.

>>>KoHOM traži razgovor s Bandićem zbog netransparentnih koncesija

Nameće mi se pitanje je li AISZ jedina škola u Hrvatskoj akreditirana u SAD-u zato što je toliko bolja od ostalih i što slijedi američki kurikul (dok mi svoj porađamo u mukama) ili ta neprofitna privatna škola može biti bolja od ostalih jer naplaćuje godišnju školarinu od vrtićkih 6500 eura do 17 tisuća eura za ‘high school’, bez poreza i pristojbi. Zanima me što o tome neprofitnome modelu misle u hrvatskim privatnim školama, koje su lani u državnu blagajnu dale gotovo milijun kuna samo od poreza na dobit.

29. travanj 2024 00:30