Aktualno
StoryEditor

Dobit Airbusa u poniranju, financijski ciljevi ovisni o Pratt & Whitneyu

27. Srpanj 2017.

Europski zrakoplovni div Airbus zabilježio je u proteklom tromjesečju pad operativne dobiti za gotovo jednu trećinu, uz stagnaciju prihoda, što je posljedica kašnjenja isporuka motora za model A320neo.

U drugom tromjesečju Airbus je zabilježio operativnu dobit od 859 milijuna eura, što je slabije od očekivanog te predstavlja pad od 27 posto uz prihode od 15,27 milijardi dolara. Analitičari u anketi Reutersa u prosjeku su očekivali dobit od 910 milijuna eura, uz prihode od 15,82 milijardi eura.

>>>Airbus predstavio plan preustroja: Moramo prigrliti frenetičan tempo promjena u okruženju

Drugi po veličini svjetski proizvođač zrakoplova nakon Boeinga ostao je pri svojim financijskim ciljevima i proizvodnim planovima u cijeloj godini, no iz kompanije su naznačili da ostvarenje plana isporuka u ovoj godini uvelike ovisi od tvrtke Pratt & Whitney koja proizvodi zrakoplovne motore.

Airbus je također objavio novo smanjenje isporuka modela A380, najvećeg putničkog zrakoplova na svijetu čija prodaja slabo napreduje, kazavši da će u 2019. isporučiti osam tih zrakoplova, dok je u prethodno objavljenim planovima predvidio isporuku njih 12 u 2018. godini.

Podaci su objavljeni dan nakon što su dionice glavnog konkurenta Boeinga dosegnule rekordnu razinu, a uslijed rasta dobiti i prihoda u drugom tromjesečju znatno iznad procjena analitičara s Wall Streeta.

28. travanj 2024 21:13