Aktualno
StoryEditor

Dobit Koestlina pala 27 posto, prihodi nešto porasli

28. Srpanj 2017.

Koestlin je u prvoj polovini ove godine poslovao sa 3,18 milijuna kuna neto dobiti, što je 27 posto manje nego u istom razdoblju prošle godine, dok su prihodi blago porasli, stoji u financijskom izvješću te bjelovarske kompanije.

Ukupni prihodi od prodaje te tvrtke za proizvodnju keksa i vafla dosegnuli su 82,8 milijuna kuna, što je za 0,4 posto više nego lani. Pritom su prihodi od prodaje na domaćem tržištu porasli 5 posto, na 37,66 milijuna kuna.

Istodobno je na inozemnim tržištima ostvareno 45,13 milijuna kuna prihoda, odnosno 3 posto manje nego lani. Glavna inozemna tržišta na kojima kompanija ostvaruje više od 80 posto inozemnih prihoda su Poljska, Bosna i Hercegovina, Slovenija te Velika Britanija.

>>>Mepas grupa: Koestlin ‘prebija dug’ jačanjem vlasničkog udjela u Maraski

Ukupni poslovni rashodi iznosili su 84,93 milijuna kuna, a najveći dio pritom čine troškovi sirovina i materijala, troškovi usluga te troškovi osoblja.

Operativna dobit dosegnula je 6,9 milijuna kuna, što je za 4,82 posto manje nego u prvoj polovini 2016. Zabilježen je i gubitak iz financijskih aktivnosti u iznosu od 441 tisuća kuna, što je posljedica smanjena prihoda od kamata s nepovezanim poduzetnicima.

Koestlin ima zaposlenih 429 zaposlenika, prema kojima podmiruje svoje obveze na vrijeme, dok prema bankama i dobavljačima ispunjava obveze s relativno malim zakašnjenjem, kaže se u izvješću.

"Poslovna politika usmjerena je na racionalizaciju i stabilnost poslovanja te održavanje likvidnosti s ciljem zadržavanja pozicije jednog od vodećeg proizvođača u konditorskoj industriji. Unatoč brojnim pritiscima na snižavanje cijena od strane konkurencije, Koestlin uspijeva zadržati tržišne udjele", ističe se.

Samo u drugom tromjesečju ostvarena je dobit od 1,18 milijuna kuna, što je za 9,4 posto manje nego u drugom tromejsečju lani. Ukupni prihodi u tome su razdoblju iznosili 45,78 milijuna kuna ili 6,7 posto manje.

18. travanj 2024 15:14