Aktualno
StoryEditor

Dobrodošli u 2030. - Ne posjedujete ništa, nemate privatnost i... nikada niste bili sretniji

06. Svibanj 2018.

Danska zastupnica Ida Auken na svom blogu opisuje sliku života koji bi nas mogao dočekati uslijed brzog tehnološkog napretka u 2030. To je život bez materijalnog - bez kuća, automobila, aparata i odjeće. Moglo bi se činiti čudnim, ali u njezinom gradu budućnosti sve ima savršenog smisla - ono što se smatralo proizvodom, postalo je uslugom, a pristup prijevozu, smještaju, hrani i svemu što je potrebno u svakodnevnom životu - potpuno je besplatan, prenosi World Economic Forum.

Blog Ide Auken neki smatraju utopijom ili snom o budućnosti. No, ona smatra da je to samo jedan od scenarija koji pokazuje u kojem smjeru možemo ići te da je nužno preispitivati dobre i loše strane ubrzanog tehnološkog razvoja.

Jedan od njezinih scenarija budućnosti uključuje besplatne telekomunikacijske usluge i korištenje besplatne obnovljive energije. Nema potrebe za osobnim automobilima s obzirom na to da su autonomna vozila i leteći taksiji uvijek na raspolaganju, a cijene prijevoza izrazito su niske. Mreža javnog prijevoza veoma je organizirana i kretanje je puno brže, velike udaljenosti prelaze se u nekoliko minuta. Nema više prometnih gužvi i onečišćenja zraka motorima s unutarnjim izgaranjem.

>>>‘Frankenštajnski pothvat’: Znanstveni tim Nenada Šestana aktivirao svinjski mozak izvan tijela

Autorica smatra da neke stvari poput hodanja, biciklizma, kuhanja, crtanja i uzgoja biljaka nikad neće izgubiti svoje čari jer nas podsjećaju kako je naša kultura usko povezana s prirodom. No, nećemo posjedovati kućanske aparate i kuhinjsku opremu spremati po ormarima. Ako ćemo poželjeti nešto skuhati, jednostavno ćemo naručiti što nam treba od posuđa i aparata i sve će nam kroz nekoliko minuta biti pred vratima stana. A kad smo kod stanova, oni će se slobodno koristiti kao raspoloživi prostor s obzirom da se neće naplaćivati stanarina. Stanovi neće zjapiti prazni kada nas ne bude unutra. Tamo će se moći održavati poslovni sastanci dok izbivamo.

Tehnologija donosi napredak i osigurava budućnost. Stručnjaci smatraju da bi 4. industrijska revolucija mogla postati potpuna stvarnost za 10 do 20 godina. A do tada valja posložiti zakone i regulativu.  Više o životu i poslovanju u neposrednoj budućnosti saznajte na Liderovom Business Forumu: 4. industrijska revolucija koji se održava 17. svibnja u zagrebačkom Branimir Centru. Prijavite se!

>>>Nacrt za izradu kvantnog računala

Kada se proizvodi pretvore u usluge, nitko neće imati interes za stvari s kratkim vijekom trajanja. Sve će biti dizajnirano tako da je izdržljivo, popravljivo i podobno za reciklažu. Čista vodu, zrak i netaknuta zaštićena područja prirode u tom su svijetu budućnosti od neizmjerne vrijednosti. Gradovi su stoga prepuni zelenih površina, biljaka i drveća, a ljudi vrijeme ne troše na shopping. Zapravo, ta aktivnost puki je odabir potrebnih stvari pomoću algoritama koji poznaju naš ukus u potpunosti i robota koji su preuzeli većinu posla. Ne postoji ‘rush hour‘ budući da se posao može raditi u bilo kojem trenutku, a radno vrijeme koristi se za razmišljanje, stvaranje i razvoj.

>>>4. industrijska revolucija: Putovanje kroz vrijeme – kad očekivati polijetanje automobila

Negativne strane takve vizije budućnosti Auken vidi u manjku privatnosti i bojazni da to netko ne iskoristi protiv nas. Pa ipak, život je to bez bolesti uzrokovanih stilom života, klimatskih promjena, izbjegličkih kriza, degradacije okoliša, zakrčenih gradova, onečišćenih voda, zagađenja zraka, socijalnih nemira i nezaposlenosti.

Kakve vizije budućnosti imaju hrvatski i strani stručnjaci možete saznati na konferenciji 4. industrijska revolucija.

28. travanj 2024 18:02