Aktualno
StoryEditor

Foto: Dodijeljene nagrade najboljim i najzaslužnijim obrtnicima

29. Lipanj 2018.

Povodom obljetnice održavanja obnoviteljske Skupštine 1. srpnja 1994. godine Hrvatska obrtnička komora u petak je obilježila je Dan Komore svečanom Akademijom.

- Ustrajemo u svojim zahtjevima koji bi obrtništvo rasteretili i olakšali poslovanje. Podržavamo nastojanja Vlade u provođenju reformi koje su usmjere prema smanjenju opterećenja na plaće, ukidanje ili mijenjanje propisa koji su se pokazali neučinkovitima. Ali i dalje tražimo smanjenje PDV-a na 13 posto za ugostitelje i izjednačavanje uvjeta poslovanja s hotelijerima. Ne prihvaćamo objašnjenje da nema mogućnosti i sredstava za to, kazao je Dragutin Ranogajec, predsjednik Hrvatske obrtničke komore.

Dodaje kako je želja HOK-a obrtnicima osigurati ugled i položaj u društvu kojeg zaslužuju svojim vrijednim i poštenim radom.

>>>‘Lex Agrokor’: HOK traži zaštitu mikro i malih poduzetnika kojima prijeti propast

- Gospodarstvo je nezamislivo bez uloge i funkcije obrtnika. Ako gledamo trendove razvoja gospodarstva s jedne strane imamo masovne proizvode, a s druge personalizirane proizvode koji zahtijevaju znanje ljudi koji ih proizvode, istaknuo je u svom govoru Darinko Bago, predsjednik Udruge Hrvatski izvoznici aludirajući na važnost aktivnosti obrtnika kao temelja razvoja društva u budućnosti.

Ministar gospodarstva Darko Horvat ovom je prilikom najavio raspisivanje natječaja dodjele bespovratnih potpora vrijednih oko milijardu i 600 milijuna kuna kao ključni prioritet ministarstva u ovom trenutku. Međutim, upozorio je da na neke od tih natječaja, što zbog volumena, a što zbog uvjeta, neki se obrtnici neće moći prijavit stoga ističe napore ministarstva da pri pripremi državnog proračuna za 2019. godinu osiguraju sredstva za set natječaja koja će predstavljati investiciju u obrtništvo i koja će se vratiti u proračun.

>>>Obvezni doprinos HOK-u povećan za 24 kune mjesečno zbog većeg osobnog odbitka

Najzaslužnijim obrtnicima na Akademiji su dodijeljena najviša priznanja Hrvatske obrtničke komore Zlatne ruke, kao i nagrade Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Šegrt Hlapić koji se dodjeljuju najboljim učenicima, školama i mentore, a promovirani su i novi majstori koji su u proteklih godinu dana položili majstorske ispite. Nagradu Šegrt Hlapić primili su Marija Grizelj iz Srednje strukovne škole Vinkovci, te Miroslav Main iz Industrijsko-obrtničke škole Slatina, koji su primili i trogodišnju stipendiju Visoke škole Nikola Šubić Zrinski.

Najboljom školom proglašena je Strojarska škola za industrijska i obrtnička zanimanja, a priznanje za najboljeg mentora otišlo je u ruke Bože Dujmovića, vlasnika obrta za servis i trgovinu Merc i Dujmović iz Splita.

Nagrada Zlatne ruke dodijeljena je najzaslužnijim obrtnicima koji su svojom aktivnošću i suradnjom s Hrvatskom obrtničkom komorom dali izniman doprinos razvoju obrta i obrtničkih institucija. Nagradu s pisanim priznanjem dobili su Anto Barbarić (Microplet), Ivan Kovač (Matela), Karlo Kralj (Pekarna Kralj), Stjepan Marodi (Marodi-domaća tjestenina), Ivo Matić (autolimarski i autolakirerski obrt Matić), Drago Skender (proizvodno-uslužni obrt Elektromehanika), Jozo Vodopija (knjigovodstveni servis Vodopija), Dušan Černjul (ugostiteljski obrt Vela Nera) i Jozo Stjepanović (pekarsko-trgovačko-ugostiteljski obrt Stjepanović).

>>>Manje zaposlenih u obrtu i slobodnim profesijama

Statuu „Zlatne ruke“ s poveljom, koja se dodjeljuje za izniman dugogodišnji doprinos razvoju obrta i obrtničkih institucija kao svojevrsno priznanje za životno djelo primili su Ivan Galičić (autocentar Ivica), Stjepan Knežević (ugostiteljski obrt Stipe), Ivan Kostelac (graditeljski obrt Kograd), Mario Paliska (obrt za trgovinu, proizvodnju i sport Mareda), te Darko Stanković (klesarstvo Stanković).

U ime laureata okupljenima se obratio Knežević našalivši se kako je ova nagrada poticaj mlađem naraštaju za budući rad jer, kako kaže, njegovoj generaciji više nema spasa.

28. travanj 2024 12:49