Aktualno
StoryEditor

Dokumentarci ‘Dum spiro spero‘ i ‘Goli‘ na web stranici Factuma

11. Srpanj 2018.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=5PSdOIvlSMQ[/embed]

Factum je pokrenuo novi projekt Factum Online u sklopu kojeg će se aktivirati platforma Video na zahtjev, na kojoj će biti više od sedamdeset dokumentaraca te zagrebačke produkcijske kuće.

>>>Đelo Hadžiselimović odabrao filmove za prvi hrvatski program s dokumentarcima

U toj će online videoteci biti, među ostalim, "Dum spiro spero" Pere Kvesića u kojem autor gledatelje provodi kroz svoju svakodnevicu pričajući o tome kako pomalo gubi snagu za život, ali i snagu da se s tim gubitkom nosi.

Priču o svom životu, ali iz intimne ženske perspektive donosi i film "Iza lica zrcala" Katarine Zrinke Matijević, u kojem autorica putujući kroz surovu Liku svojih predaka traga za unutarnjim mirom.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=DwT5dOXSYiw[/embed]

Među aktualnim Factumovim produkcijama je i "Generacija ‘68" Nenada Puhovskog, autorova posveta generaciji s kojom je dijelio ideale i koja ove godine obilježava pedesetu obljetnicu svoje revolucije koja je trebala ‘biti realna i zahtijevati nemoguće‘‘.

Kako ističu iz Factuma, bit će tu i stariji filmovi, ali i dalje aktualnih tema - "Djeca tranzicije" Matije Vukušića, priča o odrastanju i djetinjstvu koje nije samo lijepo, zabavno i bezbrižno, kakvo bi trebalo biti, već reflektira cijeli presjek društva, "Goli" Tihe K. Gudac koja istražuje što se uistinu dogodilo njenom djedu, političkom zatvoreniku na Golom otoku te kako je to utjecalo na odnose unutar obitelji.

>>>Juričan u novom dokumentarcu Gazda: Početak prokazao Sessu

"Goli" je prije četiri godine dobio nagradu Srce Sarajeva za najbolji dokumentarni film na Sarajevo Film Festivalu.

[embed]https://www.youtube.com/watch?v=K-qZGgK6Y1Y[/embed]

Među nagrađivanim filmovima koji će gledatelji imati priliku vidjeti su i "Sve o Evi" i "Ratni reporter" Silvestra Kolbasa, "Dečko kojem se žurilo" Biljane Čakić-Veselič, jedini dokumentarci koji su dobili državnu nagradu Vladimir Nazor za najbolja umjetnička ostvarenja.

Online videoteka prva je faza projekta Factum Online, a u sljedećoj će filmofili imati mogućnost komentiranja filmova te komuniciranja s ostatkom Factumove online zajednice, ali i s filmskim ekipama.

>>>Varufakisova ‘Adults in the Room’ – Moderna dokumentarna verzija Orwellove ‘Životinjske farme’

Prvi gost DokuChata u rujnu će biti scenarist i redatelj, Miha Čelar, koji će predstaviti svoj novi dokumentarni film "iOtok" i interaktivnu seriju istoimenog naslova, najavljeno je iz Factuma.

18. travanj 2024 11:41