Aktualno
StoryEditor

Dokumenti otkrivaju utjecaj Monsanta na medije, znanstvena istraživanja

08. Kolovoz 2017.

Dokumenti objavljeni u utorak u tužbi protiv tvrtke Monsanto otvaraju stara i nova pitanja o naporima tog biotehnološkog titana da utječe na medije i znanstvena istraživanja i još jednom potiču raspravu o sigurnosti jednog od najraširenijih herbicida na svijetu, piše The New York Times.

Iako je većina regulatora podržala Roundupovu sigurnost, slučaj na federalnom sudu u San Franciscu i dalje postavlja pitanja o praksi tvrtke i samom proizvodu.

Aktivni sastojak u Roundupu, glifosat, najčešći je uništavač korova na svijetu, a koriste ga poljoprivrednici i vrtlari.

Predstavljeni dokumenti sugeriraju da je Monsanto spreman na nepoštene prakse kako bi zaštitio svoj imidž, ali i tržišnu dominaciju. Iz njih je vidljivo da je Henry I. Miller, gorljiv zagovornik genetski modificiranih usjeva, zatražio od Monsanta da izradi članak za njega koji je u velikoj mjeri imao slične zaključke kao i onaj koji se pojavio pod njegovim imenom na Forbesovoj internetskoj stranici 2015. godine.

>>>Peticiju za zabranu ‘vjerojatno’ kancerogenog glifosata potpisalo milijun Europljana

Slična su se pitanja pojavila u akademskim istraživanjima. Akademik koji je sudjelovao u pisanju istraživanja za Monsanto, John Acquavella, bivši je zaposlenik koji je naizgled izrazio nelagodu s procesom, pišući o tome u e-mailu direktoru korporacije u 2015. godini.

>>>Sud Europske unije ukinuo trgovinsku tajnu u sporovima oko pesticida

- Ne mogu biti dio prijevarnog autorstva na prezentaciji ili publikaciji. To je plagiranje i neetično je, stoji u poruci.

Jedan dužnosnik Monsanta izjavio je da su komentari bili rezultat "potpunog nesporazuma" koji je "riješen", dok je John Acquavella u e-mailu također osporio svoje prijašnje navode rekavši da "nema nikakvog plagiranja" i da je poruka povezana s ranim nacrtima te pitanjem autorstva koje je sređeno.

>>>Kako je poslovao Monsanto, korporativni div koji proizvodi GMO sjemenje?

Monsanto je izjavio da je ogorčen puštanjem dokumenata od strane odvjetničkog društva uključenog u parnicu.

- Postoji stalna povjerljivost koju su prekršili, rekao je Scott Partridge, potpredsjednik globalne strategije za Monsanto.

>>>Bombaški napad na istraživački centar Monsanta u Italiji

Dokumenti također pokazuju da je A. Wallace Hayes, bivši urednik časopisa Food and Chemical Toxicology, imao ugovorne odnose s Monsantom. Godine 2013., dok je još bio urednik, Hayes je povukao ključnu studiju koja je štetila korporaciji jer je također tvrdila da Roundup i genetski modificirani kukuruz mogu uzrokovati rak.

04. svibanj 2024 09:46