Aktualno
StoryEditor

Dolar blizu najnižih razina u posljednjih pola godine

23. Svibanj 2017.

Dolar je skliznuo u utorak na međunarodnim tržištima prema novim najnižim razinama u šest i pol mjeseci u odnosu na košaricu najvažnijih svjetskih valuta, uslijed nastavljenih prodajnih pritisaka u kontekstu pada prinosa na 10-godišnje američke državne obveznice.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je skliznuo 0,2 posto, na 96,820 bodova, i drži se nešto iznad novih najnižih razina u šest i pol mjeseci od 96,797 bodova, na koje je u jednom trenutku skliznuo u trgovanju u ponedjeljak. Na sličnom je postotnom gubitku dolar bio i prema jenu, skliznuvši na 111,18 jena. Oslabio je toliko i prema euru, kojim se tako trgovalo po 1,1257 dolara, što je nedaleko najniže cijene dolara od izborne pobjede Donalda Trumpa od 1,1268 dolara, na koju je u jednom trenutku skliznuo.

Euro je ojačao

Euro je u ponedjeljak ojačao nakon što je njemačka kancelarka Angela Merkel izjavila da je razlog golemog njemačkog trgovinskog viška taj što je euro ‘preslab‘. Službeni Berlin vjerojatno će ovoga vikenda na sastanku čelnika sedam najvećih svjetskih gospodarstava G7 u Italiji još čuti prigovore na taj račun, posebno od američke administracije koja je često dizala galamu zbog jakog dolara.

Dolar je sada nekih sedam posto na gubitku od početka godine, čime je izgubio sve dobitke ostvarene nakon Trumpove pobjede.

- Slabljenje političkih rizika u Francuskoj i izgledi za polaganim promjenama u monetarnoj politici kakvu trenutno provodi Europska središnja banka (ECB) pomogli su euru, no i dalje mu ponajveću podršku pruža nedavno slabljenje dolara povezano sa skandalom ‘Russiagate‘. Dodatni poticaj euru pružile su izjave kancelarke Merkel koja je ustvrdila da slabiji dolar za Trumpa nije nužno loša stvar, tumači Junichi Ishikawa, viši valutni analitičar u tvrtki IG Securities.

26. veljača 2024 02:41