Aktualno
StoryEditor

Dolar će jačati sve dok ne padnu američke kamatne stope

04. Svibanj 2019.

Unazad godinu dana američka valuta neprestano raste i trenutno je na najvišoj razini u posljednje dvije godine. Razlog tomu je slabiji gospodarski rast u EU i recesija u pojedinim zemljama kao što je Italija. Europska centralna banka stopirala je podizanje referentnih kamatnih stopa što je automatski odbilo investitore koji svoj kapital žele uložiti tamo gdje mogu ostvariti što viši prinos.

Sve dok se razlika u kamatnim stopama američkih i europskih obveznica ne smanji američka valuta će nastaviti jačati.

Obzirom da Europska centralna banka neće podići kamatne stope zbog loše gospodarske situacije u zemljama eurozone, jedino bi pad američkih kamatnih stopa mogao smanjiti taj jaz. Prema riječima stručnjaka i to je za očekivati u narednim godinama jer sadašnji rast traje vrlo dugo i svi špekuliraju samo o točnoj godini u kojoj će recesija ponovno zadesiti SAD.

Ukoliko dođe do tog scenarija, osim SAD-a u recesiji bi se našla i ostala svjetska gospodarstva kao rezultat posrtanja najvažnijeg gospodarstva svijeta!

Za predvidjeti je da bi investitori kupovali dolar kao što je to bio slučaj prije 11 godina kada je američka valuta ojačala skoro 20% u odnosu na europsku valutu.

Nije ni nemoguće da dolar u narednom periodu bude čak jači i od eura.

Na robnoj burzi u Chicagu većina žitarica bilježi pad cijena. Rekordni urod kukuruza u Argentini i Brazilu korigira cijenu na globalnom nivou. Cijena sojinog zrna pala je 10 usd/mt u proteklih par dana, a za očekivati je da će se takav trend i nastaviti. Jedino što može utjecati na cijene je prognoza vremena.

Na tržištu ribljeg brašna raspravlja se o novom porezu na peruansko riblje brašno koji bi u konačnici iznosio čak 35 usd/mt.

Najveći peruanski proizvođači su izašli sa brojkama sa tržišta, tako Tasa i Copinca dijele 47% kolača, dok Hayduk, Exalmar i Diamante pokrivaju 37% tržišta.

21. veljača 2024 06:42