Aktualno
StoryEditor

Dolar ojačao; ulagači optimistični nakon dobrih vijesti o poreznoj reformi

04. Prosinac 2017.

Dolar je ojačao u ponedjeljak prema košarici valuta na međunarodnim tržištima jer je proteklog vikenda američki Senat konačno prihvatio prijedlog porezne reforme, no uspon mu je ograničen zbog sumnje u pogledu daljnjeg rasta kamatnih stopa.

Dolarov indeks, koji mjeri vrijednost američke prema drugih šest najznačajnijih svjetskih valuta, jutros je u takvim okolnostima ojačao 0,5 posto, na 93,35 bodova. Potom se stabilizirao u plusu od oko 0,4 posto u usporedbi sa zatvaranjem trgovanja u petak, nakon trodnevnog slabljenja.

>>>Dolar ojačao, Wall Street porastao, europske burze pale

Američka je valuta prema japanskoj pritom ojačala 0,6 posto, na 112,935 jena. U ranijem je trgovanju u jednom trenutku zabilježila najvišu razinu od 17. studenoga, od 112,985 jena. Euro je prema dolaru u takvom ozračju skliznuo, pak, oko 0,4 posto, na 1,1858 dolara.

U fokusu ulagača bila je vijest da je Senat u subotu odobrio prijedlog porezne reforme, čime je učinjen veliki korak bliže cilju republikanaca i predsjednika Donalda Trumpa, a što bi bile najveće izmjene poreznih zakona u SAD-u od 1980-ih godina.

Očekuju se da će vjerojatno ovoga tjedna započeti pregovori Senata i Zastupničkog doma Kongresa, koji je već odobrio svoju verziju prijedloga, radi usaglašavanja dvaju prijedloga. Uspon dolara bio je donekle prigušen jer ulagači nisu sigurni hoće li takav razvoj situacije na planu porezne reforme dovesti do rasta kamatnih stopa u SAD-u.

>>>Crobexi blago ojačali drugi tjedan zaredom, promet skroman

- Usvajanje prijedloga porezne reforme u američkom Senatu unijelo je tračak optimizma među ulagače, no ostaje za vidjeti u kojoj će se to mjeri pretočiti u više kamatne stope u idućoj godini, kazala je Christin Tuxen, valutna analitičarka u Danske Banku.

Od važnih gospodarskih pokazatelja u ovome se tjednu za euro izdvaja podatak o njemačkoj industrijskoj proizvodnji čija se objava očekuje u srijedu. Što se dolara tiče, ulagačima bi smjernice, kao i obično, trebao dati podatak o zaposlenosti u SAD-u, koji je na rasporedu za objavu u petak.

25. travanj 2024 21:51