Aktualno
StoryEditor

Dolar oslabio zbog Trumpa, azijske burze u laganom padu

18. Srpanj 2017.

Na azijskim su burzama u utorak cijene dionica pale, nakon šest dana rasta, dok je dolar oslabio jer ulagači vjeruju da američki Fed neće žuriti sa zaoštravanjem monetarne politike.

Na Tokijskoj je burzi Nikkei indeks oko 7,30 sati bio u minusu 0,5 posto, dok su cijene dionica u Australiji, Južnoj Koreji, Hong Kongu, Singapuru i Šangaju pale između 0,1 i 0,6 posto. Zbog toga je MSCI indeks azijsko-pacifičkih dionica, bez japanskih, oko 7,30 sati bio u minusu 0,1 posto.

Pad tog indeksa nakon šest dana rasta ponajviše je posljedica zabrinutosti ulagača jer predsjednik SAD-a Donald Trump ne uspijeva ispuniti svoja predizborna obećanja.

>>>Trumpova ocjena da jaka valuta šteti izvoznicima slabi dolar treći tjedan zaredom

Čini se da ni u ponovljenom pokušaju u američkom Kongresu neće uspjeti proći prijedlog zakona o zdravstvenoj reformi, kojim bi bio nadomješten tzv. ‘Obamacare‘. Senat, čini se, nema dovoljno zastupničkih ruku koje bi podržale novi prijedlog zakona.

Zbog toga je na tržištima sve više sumnje da će Trump uspjeti ispuniti i svoja ostala predizborna obećanja o smanjenju poreza, povećanju državnih investicija u infrastrukturu i labavljenju regulacija u pojedinim sektorima.

"Pad Trumpove popularnosti, premda ni na početku nije bila spektakularna, predstavlja još jednu poteškoću u provođenju promjena, a to je negativno za američko gospodarstvo i dolar", kaže Masafumi Yamamoto, strateg u tvrtki Mizuho Securities.

>>>Europske burze: Cijene dionica u rudarskom sektoru ojačale, u naftnom oslabile

Podršku tržištima, pak, pruža rast cijena nafte. Nakon što je jučer pala oko 1 posto, jutros je cijena barela na američkom tržištu porasla 0,3 posto, na 46,15 dolara.

I na londonskom je tržištu barel jutros poskupio 0,3 posto, na 48,55 dolara.

A na valutnim je tržištima dolar pod pritiskom kako zbog pada podrške predsjedniku Trumpu, tako i uvjerenja ulagača da Fed neće ostati pri svojim planovima o daljnjem povećanju kamatnih stopa zbog slabosti gospodarstva.

Posljednji podaci o inflaciji i potrošnji u SAD-u bili su slabiji od očekivanja, pa sada trgovci na tržištu novca procjenjuju da izgledi za novo povećanje kamata Feda u prosincu iznose samo 43 posto, dok su prije tih podataka iznosili 55 posto.

"Gospodarski pokazatelji u SAD-u nisu snažni. Kombinacija posljednjih podataka i političke situacije u Washingtonu pritisnula je prinose na američke obveznice, a to je potkopalo dolar", kaže Harumi Taguchi, analitičarka u tvrtki IHS Markit.

Dolarov indeks, koji pokazuje vrijednost američke u odnosu na ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, skliznuo je jutros na 94,77 bodova, najnižu razinu od rujna prošle godine.

Pritom je tečaj dolara prema japanskoj valuti pao na 112,20 jena, dok je jučer u ovo doba iznosio 112,60 jena.

Američka je valuta oslabila i u odnosu na europsku, pa je cijena eura porasla 0,5 posto, na 1,1530 dolara, najvišu razinu od svibnja 2016. godine.

26. ožujak 2023 17:20