Aktualno
StoryEditor

Dolar prema košarici valuta oslabio treći tjedan zaredom

29. Siječanj 2023.
inflacija, dolar, USA, SAD, rast, pad, graffoto Shutterstock

Na svjetskim je tržištima vrijednost dolara prema košarici valuta pala i prošloga tjedna, trećega zaredom, no tečajevi nisu osobito oscilirali jer su ulagači oprezni uoči sjednica nekoliko najvećih središnjih banaka u svijetu.

Dolarov indeks, koji pokazuje kretanje vrijednosti američke prema ostalih šest najvažnijih svjetskih valuta, oslabio je prošloga tjedna 0,05 posto, na 101,92 boda, blizu najniže razine od lipnja prošle godine.

Pritom je dolar prema europskoj valuti oslabio 0,1 posto, pa je cijena eura porasla na 1,0865 dolara, nedaleko najviše razine u devet mjeseci.

Tečaj dolara prema japanskoj valuti ojačao je, pak, 0,2 posto, na 129,85 jena.

Tečajevi tih valuta nisu osobito oscilirali jer su ulagači oprezni uoči sjednica nekih od najvećih središnjih banaka u svijetu.

Među ostalim, čeka se prva ovogodišnja sjednica američkog Feda. S

obzirom na popuštanje inflacijskih pritisaka u SAD-u, očekuje se da će Fed ubuduće biti manje agresivan u zaoštravanju monetarne politike.

Analitičari procjenjuju da će američka središnja banka na sjednici u veljači kamate povećati za samo 0,25 postotnih bodova, a ne za 0,50 bodova, kao na posljednjoj lanjskoj sjednici.

Uz to, vjeruju da bi konačna kamata, na kojoj bi Fed zaustavio ciklus povećanja, mogla iznositi manje od 5 posto, premda je većina čelnika Feda poručila da će trebati povećati kamate iznad razine od 5 posto kako bi se suzbila inflacija.

Fed je lani povećao kamate za ukupno 4,25 postotnih bodova, u raspon od 4,25 do 4,50 posto, što je njihova najviša razina u posljednjih 15 godina.

Idućega tjedna sjednicu će održati i čelnici Europske središnje banke (ECB). Zbog visoke inflacije, očekuje se daljnje povećanje kamata, nakon što su lani povećane za ukupno 2,5 postotnih bodova.

Očekuje se da će i britanska središnja banka na sjednici idućega tjedna dodatno povećati kamate.

19. lipanj 2024 00:53