Aktualno
StoryEditor

Dorađen Zakon o poticanju ulaganja cilja malo i srednje poduzetništvo, donosi tri novine

02. Ožujak 2018.

Hrvatski sabor u petak je jednoglasno izmijenio Zakon o poticanju ulaganja, što bi trebalo povećati realizirana ulaganja u projekte, posebno malog i srednjeg poduzetništva, aktivirati neaktivnu imovinu u vlasništvu države te pridonijeti ravnomjernom regionalnom razvoju.

Zakonske izmjene donose tri novine, prva se tiče poticanja i korištenja poticaja za mikro poduzetnike za koje se otvara mogućnost da ih koriste i u slučaju nabave rabljene opreme do pet godina starosti. Ta će im se oprema priznati kao trošak ulaganja, za razliku od sadašnjeg rješenja koje priznaje samo nabavu nove opreme.

>>>Poticanje ulaganja: Sedma promjena zakonodavnog okvira u deset godina

Zakonom se uvode povoljniji uvjeti i proširuju mogućnosti korištenja poticaja za informacijsko-komunikacijsku industriju (ICT), odnosno za poduzetnike iz tog sektora.

Treća je novina vezana je uz aktiviranje državne imovine, odnosno gospodarski neaktivne imovine, koja se nalazi u jedinicama područne i lokalne samouprave.

Nakon isteka razdoblja od deset godina, u kojem neće biti plaćanja najamnine, poduzetnik će steći pravo i na trajan otkup imovine.

Državna imovina koja nije u funkciji i na kojoj nema gospodarske djelatnosti moći će se dati u zakup poduzetnicima na rok od deset godina, i to bez plaćanja najamnine, ali uz uvjet da investitor u roku od tri godine u sam projekt uloži tri milijuna eura, a da se istovremeno vrijednost državne imovine poveća za 50 posto.

‘Učenje temeljeno na radu‘

Sabor je izmijenio i Zakon o strukovnom obrazovanju čiji je ključ ‘učenje temeljeno na radu‘. Strukovna zanimanja, osim teoretskih, dobivat će i praktična, dakle znanja, temeljena na radu. To bi se provodilo na tri načina: kombiniranim programima popularno zvanim i dualni, zatim u školi s praksom kod poslodavaca, te integrirano u program strukovnog obrazovanja.

Zakon uvodi još jednu ključnu novinu – regionalne centre kompetentnosti koji će zapravo biti mjesta izvrsnosti strukovnog obrazovanja.

>>>Prskalo: Novim zakonom strukovno obrazovanje povezuje se s tržištem rada

- Preko dva europska fonda osigurana je milijarda kuna za uspostavu tih centara u pet prioritetnih područja: turizam, strojarstvo i elektrotehnika, informacijsko-komunikacijske tehnologije, poljoprivreda i zdravstvo, rekla je nedavno u Saboru ministrica Blaženka Divjak.

U drugo čitanje poslani su zakonski prijedlozi o izmjenama zakona o POS-u te o najmu stanova.

25. travanj 2024 10:56