Aktualno
StoryEditor

Drilo: Prvi u RH nudimo optiku s bezgraničnom brzinom prijenosa

22. Ožujak 2018.

Hrvatski telekom (HT) predstavio je u četvrtak prve komercijalne usluge na ultra brzoj optičkoj mreži prema konceptu TerraStream, koji omogućava višestruko brže surfanje nego sada, odnosno s početnim brzinama downloada od 500 megabita po sekundi i koje mogu dostići i 1 do 3 gigabita po sekundi.

>>> Gordana Kovačević: Predlažem premijeru da 5G tehnologiju proglasi strateškim projektom 

Predstavljajući nove usluge i koncept mreže na TerraStreamu, član Uprave HT-a Boris Drilo naglasio je da je taj koncept HT počeo razvijati prije četiri-pet godina, no u tome je bio gotovo pionir, jer nije bilo opreme kojom bi mogao krenuti prema korisnicima.

"Sada možemo ići u komercijalizaciju te mreže koja je po svojoj arhitekturi vrlo jednostavna, jer smanjuje broj mrežnih uređaja za 70 posto, što znači da nudi i najbrži odaziv ili tzv. latenciju mreže", kazao je Drilo, objasnivši i da sada u Hrvatskoj prvi puta netko nudi optičke usluge koje nemaju granice brzine prijenosa.

Za TerraStream mrežu kazao je da je to mreža terabitnih brzina, koja, iako na optičkoj infrastrukturi, dolazi praktički do svakog korisnika i svaki će dobiti svoju optičku nit. U početku će biti dostupna za oko 20 tisuća kućanstava u dijelovima Zagreba, Splita i Karlovca, dok se do kraja godine planira širenje na cijelu Hrvatsku.

>>> Gordana Kovačević: Korisnici žele 5G, tehnologiju kojom mogu upravljati pogledom, mimikom

"Za HT to jako puno znači, jer smo izgradili okosnicu mreže koja može podnijeti optiku, u što planiramo investirati i dalje, kao i u napredne usluge, pogotovo u 4K televiziju, koja će ovim također biti dostupnija u Hrvatskoj", kazao je Drilo, poručujući da će u HT-u nastojati što prije s tim uslugama doći do svih 220 tisuća kućanstava u Hrvatskoj do kojih su izgradili optičku mrežu.

TerraStream usluge za sada su dostupne samo za privatne korisnike. Na predstavljanju je rečeno da je to iznimno dobro za "gamere" te da je HT jedini u Deutsche Telekom (DT) Grupi dobio pravo na implementaciju TerraStrema.

16. travanj 2024 04:31