Aktualno
StoryEditor

Drugi dan zaredom pali indeksi na Wall Streetu

29. Ožujak 2018.

Na Wall Streetu su u srijedu, nakon vrlo nestabilnog trgovanja, burzovni indeksi pali drugi dan zaredom jer je nastavljen pritisak na dionice u tehnološkom sektoru i jer je oštro pao energetski sektor.

Dow Jones oslabio je 9 bodova ili 0,04 posto, na 23.848 bodova, dok je S&P 500 skliznuo 0,29 posto, na 2.605 bodova, a Nasdaq indeks 0,85 posto, na 6.949 bodova.

Pad tih indeksa drugi dan zaredom ponajviše je posljedica nastavka pritiska na tehnološki sektor koji traje od prošloga tjedna kada se doznalo da je konzultantska tvrtka Cambridge Analytica, koja je radila na izbornoj kampanji predsjednika SAD-a Donalda Trumpa, dobila pristup podacima 50 milijuna korisnika Facebooka bez njihovog pristanka.

>>>Tehnološki sektor opet srozao Wall Street, potonule dionice Twittera, Alphabeta, Nvidie

Strahovanja ulagača od strože regulacije u tehnološkom sektoru dodatno je jučer podržala vijest da bi predsjednik Trump htio zauzdati jačanje Amazon.com jer njegova sve veća moć šteti tradicionalnim trgovinama.

Zbog toga je cijena dionice Amazona u jednom trenutku potonula 6,7 posto, čime je kompanija na tržišnoj vrijednosti izgubila više od 50 milijardi dolara. Ipak, do kraja trgovanja taj je gubitak ublažen na 4,4 posto.

Oštro je, 7,7 posto, pala i cijena dionice Tesle nakon smanjenja kreditnog rejtinga tom proizvođaču električnih automobila, kao i vijesti da vlasti pokreću istragu o nedavnoj fatalnoj nesreći u Kaliforniji.

>>>Wall Street: Najveći skok dionica u dvije i pol godine, splasnuo strah od trgovinskog rata

- Ovakvo se trgovanje moglo očekivati, s obzirom na nestabilnost tržišta u posljednje vrijeme i činjenicu da nema previše vijesti uoči skorašnje sezone objava kvartalnih poslovnih rezultata kompanija, kaže Chuck Carlson, direktor u tvrtki Horizon Investment Services.

Oštro je jučer pao, gotovo 2 posto, i energetski sektor, što je posljedica pada cijena nafte nakon podataka koji su pokazali da su zalihe nafte u SAD-u prošloga tjedna neočekivano porasle.

Zbog toga je u drugom planu ostala druga procjena američkog bruto domaćeg proizvoda (BDP) koja je pokazala da je u posljednjem lanjskom tromjesečju gospodarstvo poraslo 2,9 posto na godišnjoj razini, a ne 2,5 posto, koliko je pokazala prva procjena.

>>>Jen zahvaljujući riziku od trgovinskog rata na najvišim razinama u zadnjih 16 mjeseci

Ako će idućih mjeseci rast inflacije pratiti brzi rast gospodarstva, američka središnja banka Fed mogla bi ubrzati i tempo povećanja kamata, što ne ide u prilog tržištu dionica, kažu analitičari.

Od kada su 26. siječnja vodeći indeksi na Wall Streetu dosegnuli najviše razine u povijesti, tržište je pod pritiskom bojazni od rasta inflacije, ubrzanja tempa povećanja kamata Feda i mogućeg trgovinskog rata, stoga analitičari i idućih dana očekuju nestabilno trgovanje.

A na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Londonski FTSE indeks ojačao je 0,64 posto, na 7.044 boda, a pariški CAC 0,29 posto, na 5.130 bodova. Frankfurtski DAX oslabio je, pak, 0,25 posto, na 11.940 bodova.

19. travanj 2024 23:14