Aktualno
StoryEditor

Državno, a efikasno: Državnim tvrtkama nije isključivi cilj maksimizacija profita

08. Svibanj 2018.

Povećanje efikasnosti i uspješnosti državnih poduzeća, definiranje ciljeva razvoja i kriterija uspješnosti te pomirenje društvenog interesa i maksimizacije profita, pitanja su na koja su se tražili odgovori na prvom panelu u okviru Liderove konferencije ‘Državno, a efikasno‘.

Ključni upravljački problem državnih poduzeća je kako pomiriti društveni interes i maksimiziranje dobiti, rekao je Davor Labaš, docent na Ekonomskom fakultetu u Zagrebu u uvodu panela.

Što moramo napraviti kako bi državna poduzeća bila efikasnija?

- Država treba imati aktivnu vlasničku ulogu i u korporativnom upravljanju, treba vršiti benchmarking uspješnosti, treba poticati razvoj i implementacije tehnoloških inovacija i mjera inovativnosti. Usto treba uskladiti aktivnosti korporativne odgovornosti u skladu s SDG ciljevima, orijenitirati se na praćenje okoline i rizika te transparentnost poslovanja i integrirano izvješćivanje, pojasnio je Labaš.

>>> Goran Marić: Pripremamo akciju iseljavanja iz državnih stanova i poslovnih prostora

- Samo postojanje skupa mjera, odnosno pokazatelja u državnim poduzećima nije dovoljno. Nužno je jasno definirati ciljeve državnih poduzeća i imati kvalitetan sustav upravljanja koji uspješnošću omogućuje ostvarenje ciljeva, odnosno pruža informacije za učinkovito donošenje odluka na strateškoj i operativnoj razini. Modernizacijom i restrukturiranjem državnih poduzeća, kao i strateškim menadžmentom i reformama na razini države, poduzeća u državnom vlasništvu mogu biti pokretač ekonomskog razvoja i održivosti, izjavio je Labaš.

- Državna poduzeća imaju mogućnost putem Vladinih javnih politika za stvaranje društvenih vrijednosti- i financijske profitabilnosti. Nije pravo pitanje imati ili nemati državna poduzeća u nacionalnim ekonomijama, nego kako i na koji način upravljati državnim poduzećima i kako ih uklopiti u društveni interes, zaključio je Labaš.

Profit kao nusprodukt

Član uprave HEP-a Marko Ćosić rekao je kako je glavni cilj njegove tvrtke povećanje vijednosti kompanije i da Vladi kao svom vlasniku trebaju svake godine odgovoriti jesu li njihove odluke doprinijele tom cilju ili ne. Na komentar glavnog urednika Lidera Miodraga Šajatovića, moderatora panela, da utrka za maksimizacijom profita povećanjem cijena električne energije škodi izvoznicima u poslovanju rekao je da HEP mora biti konkurentan i efikasan zbog konkurencije na tržištu i da izvoznici ne mogu graditi konkurentnost na nižoj cijeni struje.

Glavni cilj Hrvatskih šuma, rekao je predsjednik Uprave Krunoslav Jakupčić, jest povećanje vrijednosti šuma, a profit dolazi kao nusprodukt te da su kriteriji uspješnosti njihove tvrtke jasno mjerljivi i da su definirane biološkom njegom i obnovom šuma.

>>> Tipurić: Može li državno biti efikasno u Hrvatskoj?

Narodne novine, pak, rekao je predsjednik Uprave Zlatko Hodak, ciljaju povećanju vrijednosti tvrtke i kontinuiranom održivom razvoju te priznao da im vlasnik nije postavio ciljeve i ključne pokazatelje uspješnosti i da bi postavljanje ciljeva i pokazatelja bilo dobro rješenje.

Otvoreno je ostalo pitanje moderatora Darka Tipurića, profesora zagrebačkog Ekonomskog fakulteta, ima li država uopće mehanizme za mjerenje uspješnosti i ključnih pokazatelja poduzeća u svom vlasništvu.

Zvonimir Samodol, predsjednik Uprave Hrvatskog kreditnog osiguranja, ustvrdio je da im maksimizacija profita nije isključivi cilj, ali da su ambicozno postavili željenu stopu rasta, dok je Josip Škorić, predsjednik Uprave Hrvatskih cesta zaključio da u njegovom državnom poduzeću najviše razmišljaju o izgradnji efikasne organizacije tvrtke i da im je temeljni pokazatelj uspješnosti podizanje razine sigurnosti i nesmetano odvijanje prometa na cestama.

 

Autori: Aleksandar Tešić i Ivan Ivanović

31. svibanj 2023 09:05