Aktualno
StoryEditor

Dubrovnik nastavlja svoju digitalnu transformaciju s Hrvatskim Telekomom kao strateškim partnerom

24. Studeni 2016.

Osim što se u njemu snimaju scene nekih od najpoznatijih naslova svjetske filmske industrije poput serije Game of Thrones i filma Star Wars te promoviraju najnoviji modeli Mercedes i Nissan automobila, Dubrovnik je grad koji se nezaustavljivo razvija u smjeru pametnog grada. Riječ je o gradu gdje tehnologija i građani „žive“ zajedno, stvarajući bolji i kvalitetniji životni prostor za sebe i brojne turiste.

Nakon što je u srpnju prošle godine Gradsko vijeće grada Dubrovnika usvojilo strategiju Dubrovnik Smart City, grad se jasno usmjerio na mnogobrojne aktivnosti vlastite digitalne transformacije. Za svog strateškog tehnološkog partnera odabrao je Hrvatski Telekom, koji zajedno sa širokom mrežom partnera jedini u Hrvatskoj nudi tehnološki okvir i pojedinačna rješenja za razvoj pametnih gradova od razine temeljne infrastrukture do konkretnih aplikacija, a neka od svojih rješenja predstavio je i prošlog tjedna na prestižnom svjetskom kongresu Smart City Expo u Barceloni.

Jedna od zapaženijih aktivnosti u Dubrovniku krenula je u ožujku ove godine s otvorenjem Prve pametne ulice u Hrvatskoj, šestomjesečnim pilot projektom gdje je implementirano pet rješenja u jednu od najprometnijih dubrovačkih ulica. To su gradski Wi-Fi, pametna rasvjeta, pametni parking, nadzor okoliša i nadzor prometa. Sva rješenja međusobno su povezana na CISCO „Smart + Conected Digital Platform“ – Gradsku Digitalnu Platformu, koja uz kompleksne sigurnosne protokole, omogućava smještaj i prikupljanje podataka iz različitih senzora, unificira ih i povezuje s postojećim gradskim aplikacijama i sustavima, a dio njih čini otvorenima i dostupnima za razvoj novih aplikacija.

„Osnova digitalne transformacije gradova i industrije temelji se na četiri osnovne tehnologije - mobilnosti, cloudu, big data i društvenim mrežama. Riječ je o tehnologijama koje povezuju ljude, stvari i procese. Te tehnologije u objedinjenom jedinstvenom, skalabilnom i sigurnom tehnološkom okviru mogu ponuditi jedino velike ICT kompanije, koje su zbog toga ključne u omogućavanju digitalne transformacije gradova. To je prepoznao i Grad Dubrovnik koji nas je odabrao za svog strateškog tehnološkog partnera“, poručio je Renato Totić iz HT-a, voditelj projekta Dubrovnik Smart City.

Pilot projekt Pametne ulice u Dubrovniku pokazao je kako se primjenom Gradske Digitalne Platforme mogu na jednom mjestu objediniti različita rješenja različitih ponuđivača, pa se tako putem jedne aplikacije može upravljati i privatnim i javnim parkingom grada ili cjelokupnom gradskom javnom rasvjetom – sve na daljinu.

Za gradske vlasti ovakva platforma predstavlja moćan alat, koji grad čini neovisnim i slobodnim u odabiru različitih rješenja i njihovih proizvođača, ali služi i kao baza podataka dostupna za korištenje start up zajednici, koju je Dubrovnik prepoznao kao pokretačku snagu svog razvoja.  Tako je hackathon u organizaciji Dubrovačke razvojne agencije, iznjedrio nekoliko start-upova i nagrađenih rješenja, poput dubrovačke pametne klupe, pametnog parkinga i interaktivne web platforme „Dubrovačko oko“, koja omogućava građanima da putem fotografije i kratkog opisa komunalnog problema izravno i brzo komuniciraju s gradskim komunalnim tvrtkama.

Kroz svoju bogatu i slavnu povijest Dubrovnik je često bio primjer drugima, pa tako i u primjeni Smart City tehnologija, gdje smo prepoznali sve prednosti koje korištenje takvih platformi, definiranih i Strategijom pametnog garda, donose u upravljanju resursima. Kao hrvatski prvak u turizmu poduzeli smo i niz aktivnosti u implementaciji Smart City rješenja upravo u tom području i to kroz projekt upravljanja prometom u kontaktnoj zoni zaštićene povijesne jezgre. Rješenjima podižemo kvalitetu života građana i turista, njihovu sigurnost, uz ostvarivanje značajnih energetskih i financijskih ušteda. Dubrovnik, grad iznimne povijesti i znamenite baštine čvrsto je odlučan biti grad budućnosti“, zaključio je gradonačelnik Grada Dubrovnika Andro Vlahušić.

Pored spomenutih rješenja, u Dubrovniku se provode aktivnosti i projekti koji stvaraju kompleksno tehnološko okruženje s ciljem povezivanja ljudi i „stvari“ (Internet of Everything), pa je tako Hrvatski Telekom optički premrežio cijeli otok Lokrum gdje je uspostavljen otvoren Wi-Fi HOT SPOT koji se temelji na cloud tehnologiji CISCO - Meraki, a rješenje se planira primijeniti i na drugim lokacijama u Dubrovniku. U sklopu projekta Lokrum ECOSense, u planu je po cijelom otoku postaviti senzore koji će prikupljati podatke o okolišnim uvjetima, a informacije će se prikazivati na multimedijalnom vanjskom ekranu.

Učinkovito upravljanje svim gradskim komunalnim resursima je prioritet i obaveza gradske uprave, a primjenom Gradske Digitalne Platforme imamo alat koji povezuje sve senzore i aktuatore grada i koji omogućava kontrolu i upravljanje svim podacima s jednog mjesta i koji ga čini slobodnim i neovisnim u odabiru bilo kojeg rješenja. Dostupnost, sigurnost i održivost takve platforme i njena povezanost s drugim platformama od presudne je važnosti za grad, zato je naš slijedeći korak put ka njenom usvajanju i aktivnoj primjeni“, izjavila je Maja Pejčinović iz Grada Dubrovnika, voditeljica Odsjeka za održavanje objekata i uređaja komunalne infrastrukture, javnu rasvjetu i energetiku i voditeljica projekta Dubrovnik Smart City.

Hrvatski Telekom zajedno s partnerima trenutno radi na povezivanju građana, kućanstava, autobusnih stanica, komunalne infrastrukture i društava u vlasništvu grada u jedinstvenu mrežu pametnog grada temeljenu na konvergenciji različitih pristupnih mreža i platformi. Jedna od platformi je i Centralna platfoma za sigurnost i kontrolu ulaza, koja se već primjenjuje u Dječjim vrtićima Dubrovnik. Obzirom na sve veći broj turista koji svake godine posjećuju Dubrovnik, u pripremi je i novi pilot koji će primjenom tehnologije „BIG DATA“ omogućiti nove spoznaje o turistima u Dubrovniku i olakšati upravljanje gužvama koje se stvaraju njihovim kretanjem.

Digitalna ekonomija i ICT rješenja iz IoT područja predstavljaju najbrže rastući segment ekonomije, koji raste čak sedam puta brže od ostalih područja, stoga ne čudi da su mnogi gradovi poput Dubrovnika prepoznali to kao put svog razvoja.

20. travanj 2024 14:12