Aktualno
StoryEditor

Dug opće države krajem 2021. iznosio 343,6 milijardi kuna

07. Travanj 2022.
dug bdp

Dug opće države na kraju 2021. godine iznosio je 343,6 milijardi kuna, što je za 13,2 milijarde ili 4 posto više nego godinu dana ranije, a analitičari Raiffeisenbank Austria procjenjuju da će on nastaviti rasti u apsolutnom izrazu zbog rastućih potreba za financiranjem proračuna.

Prema zadnjim podacima HNB-a, ukupni dug opće države bio je za 1,7 milijardi kuna ili 0,5 posto manji nego krajem studenoga.

U relativnom iznosu, dug opće države na kraju prošle godine iznosio je 79,6 posto BDP-a, što je za 7,7 postotnih bodova niže u odnosu na godinu ranije, čime se ponovno vratio na silaznu putanju, nakon koronakrize. Kako ističu iz RBA, rezultat je to prvenstveno snažnog gospodarskog rasta u prošloj godini, koji je dosegnuo 10,4 posto.

- U ovoj godini očekujemo nastavak rasta duga opće države u apsolutnom izrazu uslijed rastućih potreba za financiranjem, pri čemu prije svega mislimo na pojačane pritiske na rashodovnu stranu proračuna zbog sindikalnih zahtjeva za rastom plaća u okruženju izraženih inflatornih pritisaka, ali i kao posljedica niza fiskalnih mjera za ublažavanje nepovoljnog utjecaja rasta cijena na potrošače i poduzetnike. Međutim, nastavak oporavka gospodarske aktivnosti, iako sporijom dinamikom, zadržavat će omjer javnog duga u BDP-u na silaznoj putanji i u ovoj i u godinama pred nama - ocjenjuju u RBA.

Navode i da bi dostupnost i korištenje EU novca trebalo u ovoj i u idućim godinama značajno ublažiti udarac na javne financije. Očekuju, naime, ubrzanje povlačenja ugovorenih sredstava novog Višegodišnjeg financijskog okvira 2021. – 2027., sredstava iz instrumenta EU Nove generacije tzv. Mehanizam za oporavak i otpornost kao i iz Europskog fonda solidarnosti za obnovu potresom pogođenih područja.

19. travanj 2024 02:48