Aktualno
StoryEditor

Dva projekta vrijedna 60 milijuna kuna obogatit će turističku ponudu Splitsko-dalmatinske županije

27. Prosinac 2017.

Do 2023. godine trebala bi biti završena dva ukupno 60 milijuna kuna vrijedna turistička projekta, "Skriveni habitati" i "Jadro - izvor života", koje je u srijedu predstavila Splitsko-dalmatinska županija.

Prvi je kapitalni županijski projekt u sklopu kojeg će se napraviti jedinstveni Centar za posjetitelje, koji interpretira prirodnu baštinu Splitsko-dalmatinske županije. Kreće od interpretacije Mosora kao prirodne baštine u neposrednoj blizini turistički najfrekventnijeg izlaza s autoceste kako bi, objasnio je župan Blaženko Boban, turiste usmjerili na vrijednu prirodnu baštinu županije, rasteretili turistički preopterećene lokalitete te prezentirali zašto treba posjetiti ostale dijelove županije, prvenstveno Dalmatinsku zagoru.

>>>Splitsko-dalmatinska županija: 6,2 milijuna kuna za demografske mjere

Projekt "Skriveni habitati" uključuje i izgradnju zgrade te stalnog postava koji usmjerava turiste na različite lokalitete prirodne baštine u županiji, preko multimedije, aplikacija te više edukativnih staza i škole u prirodi, osmišljenih u suradnji s velikim brojem partnera i suradnika, a s ciljem da se osigura cjelogodišnji turizam na području županije.

Župan Boban kazao je kako je je taj projekt, za koji je županija dobila 94 boda od mogućih 100, vrijedan 35 milijuna kuna, od kojih je iz EU osigurano 20 milijuna kuna, a ostatak će osigurati gradovi Split i Kaštela, Javna ustanova "More i krš" te općina Dugopolje.

>>>Ove godine Splitsko-dalmatinska županija očekuje rekordnih 1,3 milijarde kuna investicija u turizmu

Drugi projekt "Jadro - izvor života" vrijedan je više od 24 milijuna kuna. Riječ je o valorizaciji izvora rijeke Jadro i napuštenog tupinoloma koji je u sklopu izvorišta. I taj projekt, čiji je nositelj Javna ustanova "More i krš", dobio je 94 boda, pa župan i tu očekuje 20 milijuna kuna iz EU.

Najavio je skoro i treći projekt "Biševo - Modra špilja" u vrijednosti većoj od 27 milijuna kuna.

25. travanj 2024 12:15