Aktualno
StoryEditor

Dvostruki agent George Blake: Pad komunizma samo etapa na putu prema pravom socijalizmu

11. Studeni 2017.

Britanski špijun George Blake, slavni dvostruki agent koji je špijunirao za KGB, izjavio je prigodom 95. rođendana da je i dalje vjeran socijalističkim idealima.

"Da u njih ne vjerujem bio bih već mrtav", rekao je Blake u razgovoru koji je prenio ruski državni tv-kanal Rossia 1.

"To je vjerojatno kraj mog života, ali ne i kraj puta koji čovječanstvo treba prijeći do ideala socijalističkog društva", dodao je.

>>>Banac o ‘likvidacijama Titova režima, iluzijama Jugonostalgičara’

Posljednji preživjeli iz slavne generacije britanskih dvostrukih agenata koji od sovjetskog doba živi u Rusiji, istaknuo je da se nada da su raspad SSSR i pad komunističkog režima samo etapa na dugom putu prema pravom socijalizmu.

Bez žaljenja

Blake je bio zatvorenik Sjeverne Koreje tijekom Korejskog rata i sam je ponudio svoje usluge Sovjetima nakon što je svjedočio američkom bombardiranju civilnog stanovništva. Zatim je KGB-u dao imena nekih agenata obavještajnih službi i otkrio tajni tunel u Istočnom Berlinu koji je korišten za špijuniranje Sovjeta. Odao ga je jedan poljski dvostruki agent i George Blake je 1961. osuđen na 42 godine zatvora u Velikoj Britaniji, ali je pet godina kasnije pobjegao iz zatvora i zauvijek otišao na Istok, te stigao u Moskvu kao heroj.

https://www.youtube.com/watch?v=ze5Kso7z4BA

"95 godina je puno za jednu osobu i jako malo za povijest čovječanstva. Uspomene na prošlost, zbog kojih ne žalim ni u kojem trenutku, potiču me da optimistično gledam prema budućnosti", naveo je Blake u poruci koju su uoči njegovog rođendana objavile ruske obavještajne službe.

29. travanj 2024 04:32