Aktualno
StoryEditor

Dvostruko oporezivanje umanjuje prihode gamera za 30% i reže konkurentnost

21. Kolovoz 2019.

HGK šestu godinu zaredom organizira nastup hrvatske industrije računalnih igara na sajmu Gamescom, najvećem svjetskom sajmu digitalne zabave, koji od 20. do 24. kolovoza u Kölnu okuplja elitu developera softvera za igre.

Razvoj računalnih igara najbrže je rastući segment informatičke industrije u Hrvatskoj. Prema istraživanju hrvatskih kreativnih i kulturnih industrija Ekonomskoga instituta, više od 20 tvrtki, koje su gotovo stopostotni izvoznici, zapošljava oko 250 osoba.

Direktor tvrtke Pandora studio (Gamepires) Andrej Levenski za industriju ističe da je tržište cijeli svijet pa izvoze 100% svoga proizvoda. Što se tiče širenja, jedno od jačih je trenutno kinesko tržište, tako da tamo ima dosta potencijala za komercijalni uspjeh.

Najznačajniji proizvodi su im Gas Guzzlers Extreme i SCUM. GGE je bio prvi projekt s kojim su dobili financijsku stabilnost. To im je pak omogućilo razvoj SCUMA. Trenutno broji 1.500.000 prodanih primjeraka, što ju je svrstalo na sami vrh kao najuspješniju hrvatsku igru ikad.

- Definitivno najveći izazov je što nemamo ugovor o dvostrukom oporezivanju s SAD-om, što umanjuje prihode studijima i time smanjuje konkurentnost na svjetskom tržištu. To svakom studiju predstavlja problem, pogotovo mladim ljudima koji bi krenuli nešto raditi pa većinu prihoda im uzme porez - rekao je Levenski.

Croteam (Abest d.o.o.) je stekao svjetsku slavu s igrom Serious Sam. Radi se o serijalu koji se prema konzervativnim procjenama prodao u skoro 5 milijuna primjeraka, što uključuje sve dosad objavljene nastavke. Iz Croteama je izašla još jedna od najpopularnijih hrvatskih igara, logička slagalica The Talos Principle. Direktor Abesta Roman Ribarić slaže se da je dvostruko oporezivanje problem za industriju.

- Smanjuje prihode od prodaje u SAD-u za 30% - napominje Ribarić.

Ante Vrdelja

Tvrtki Exordium Games ovo je peti nastup na Gamescomu. Izvoze 99% svojih proizvoda, tj. najveći dio prodaje ostvaruju u inozemstvu preko digitalnih platformi za distribuciju igara. Do nedavno su bili fokusirani na tržište računala, no zadnji su naslov Bear With Me uz pomoć američkog izdavača uspjeli plasirati i na sve konzole i mobilne platforme. Posljednju mobilnu igru Pottery u lipnju i srpnju zaigralo je preko 16 milijuna igrača.

Za američku platformu Legends of Learning izradili su nekoliko desetaka edukativnih web igara.

-Carnet pruža sličan sadržaj domaćim đacima putem digitalnih obrazovnih sadržaja. Nedavno nam je dodijeljena grupa engleskog jezika, te nam je vrlo drago da ćemo imati priliku izrađivati edukativne igre i za domaće školarce - rekao je direktor Exordium Gamesa Andrej Kovačević.

Kovačević ističe da je Gamescom jedno od ključnih događanja za pronalazak novih poslovnih prilika i održavanje odnosa s međunarodnim partnerima.

- Hrvatski štand je iz godine u godinu sve bolji, a kontinuirana prisutnost domaćih proizvođača je sjajan dokaz ozbiljnosti hrvatske scene u međunarodnom kontekstu - rekao je Kovačević.

Na hrvatskom štandu na ovogodišnjem Gamescomu nastupa devet tvrtki, članica Grupacije za razvoj računalnih igara Udruženja za IT HGK: Dvaput dva, Digitalna avantura, Intercorona, Iron Ward, Exordium Games, Pandora studio, Abest, Games Revolted i Soap Interactive, koje su na svjetskom tržištu poznatije po brendovima 2x2, Reboot, LGM Games, Ironward, Exordium Games, Gamepires, Croteam, Games Revolted i Soap Interactive. Na sajmu Gamescom 2018. bilo je 1.037 izlagača iz 56 država, što je porast od 13 posto u odnosu na 2017. godinu. Partner sajma ove godine je Nizozemska.

04. prosinac 2023 05:10