Aktualno
StoryEditor

DZS: Oporavak industrijske proizvodnje, u listopadu rast od 4,3 posto

29. Studeni 2017.

Industrijska proizvodnja u Hrvatskoj u listopadu je porasla za 4,3 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, što je brži rast nego mjesec dana ranije, pokazuju u srijedu objavljeni podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

To je šesti mjesec zaredom kako industrija raste, vrativši se u pozitivan trend nakon blagog pada u travnju zbog poremećaja izazvanog krizom u Agrokoru.

To "potvrđuje kontinuirani oporavak industrijske proizvodnje koji traje od početka 2015. godine", navode analitičari Raiffeisenbank Austria (RBA) u osvrtu na izvješće DZS-a.

>>>DZS: BDP porastao 3,3 posto

Rast proizvodnje od 4,3 posto brži je nego u rujnu, kada je ojačala 3,0 posto na godišnjoj razini, i brži od očekivanja.

Četiri makroekonomista, koji su sudjelovali u anketi Hine, procjenjivali su u prosjeku da je u listopadu proizvodnja porasla za 2,6 posto, a njihove procjene kretale su se u rasponu od 2,1 do 3,0 posto.

U listopadu je najviše, za 10,2 posto na godišnjoj razini, porasla proizvodnja netrajnih proizvoda za široku potrošnju, a slijedila je proizvodnja intermedijarnih proizvoda s rastom od 9,6 posto, dok je proizvodnja trajnih proizvoda za široku potrošnju ojačala za 7,9 posto.

S druge strane, proizvodnja energije pala je za 5, a kapitalnih proizvoda za 4,5 posto na godišnjoj razini.

>>>DZS: Promet industrije u rujnu porastao 2,3 posto na godišnjoj razini

U prvih deset mjeseci ove godine industrijska je proizvodnja porasla za 2,8 posto u odnosu na isto lanjsko razdoblje.

"Do kraja godine očekujemo nastavak rasta industrijske proizvodnje potpomognut inozemnom, ali i domaćom potražnjom. Međutim, godišnje stope rasta u posljednja dva mjeseca mogle bi biti ograničene razmjerno visokim bazom, odnosno rastom zabilježenim krajem 2016.", poručuju analitičari RBA, koji u cijeloj ovoj godini očekuju rast proizvodnje od oko 2,5 posto.

Poraste li proizvodnja u cijeloj 2017., bila bi to četvrta godina zaredom kako raste. U 2016. industrijska je proizvodnja porasla za 5,0 posto, znatno brže nego prethodnih godina.

25. travanj 2024 08:24