Aktualno
StoryEditor

DZS: Proizvođačke cijene na godišnjoj razini porasle za 1,7 posto

10. Siječanj 2018.

Proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u prosincu prošle godine bile su za 0,1 posto niže u odnosu na studeni, dok su na godišnjoj razini bile za 1,7 posto više, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS). Tako su u prosincu proizvođačke cijene na godišnjoj razini porasle već 12. mjesec zaredom.

Ako se isključe cijene u sektoru energije, proizvođačke su cijene u industriji u prosincu u odnosu na studeni bile više za 0,2 posto, dok su na godišnjoj razini više za 0,9 posto. Podaci DZS-a pokazuju da su na mjesečnoj razini cijene na domaćem tržištu u prosincu bile niže za 0,1 posto, a na inozemnim tržištima za 0,2 posto. Na godišnjoj razini cijene su na domaćem tržištu skočile za 2,1 posto, a na inozemnom za 1 posto.

>>>Eurostat: Industrijski proizvodi u EU poskupili, u Hrvatskoj cijene ubrzano rastu

Promatrano prema glavnim industrijskim grupama, u prosincu su u odnosu prema studenom cijene su u sektoru intermedijarnih proizvoda porasle 0,4 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju, kapitalnih proizvoda i netrajnih proizvoda za široku potrošnju za po 0,1 posto. Cijene energiji su, pak, pale za 1 posto.

U odnosu na prosinac 2016. , proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u segmentu energije skočile su 4,2 posto, u sektoru intermedijarnih proizvoda porasle su 1,9 posto, netrajnih i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,3, a kod kapitalnih proizvoda za 0,2 posto.

Prema djelatnostima, u prosincu su u usporedbi sa studenim proizvođačke cijene porasle u rudarstvu i vađenju za 0,7 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji 0,1 posto, dok su pale u prerađivačkoj industriji za 0,2 posto, a u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša ostale stabilne.

U usporedbi s prosincem 2016., proizvođačke cijene u prosincu porasle su u rudarstvu i vađenju za 11,1 posto, prerađivačkoj industriji za 1,3 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 1,2 posto, dok su u opskrbi vodom; uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša ostale nepromijenjene.

26. travanj 2024 23:42