Aktualno
StoryEditor

DZS: Proizvođačke cijene u lipnju porasle 3,5 posto na godišnjoj razini

11. Srpanj 2018.

Proizvođačke cijene industrije u Hrvatskoj su u lipnju porasle za 3,5 posto u odnosu na isti lanjski mjesec, čime je 18. mjesec zaredom nastavljen njihov rast na godišnjoj razini, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku (DZS).

Službena statistika pokazuje da su proizvođačke cijene industrijskih proizvoda u lipnju na mjesečnoj razini, u odnosu na svibanj, smanjene za 0,1 posto.

Na mjesečnoj su razini cijene na domaćem tržištu za industriju bile niže za 0,1 posto, a na inozemnom tržištu za 0,2 posto. Na godišnjoj su razini, pak, cijene na domaćem tržištu porasle za 3,4 posto, a na inozemnom tržištu za 3,6 posto.

Isključe li se cijene energije, proizvođačke su cijene u industriji u lipnju u odnosu na svibanj niže za 0,3 posto, dok su u odnosu na prošlogodišnji lipanj više za 0,1 posto.

>>> Proizvođačke cijene porasle na godišnjoj razini za 2,9 posto

Prema glavnim industrijskim grupacijama, u lipnju su prema mjesecu ranije porasle cijene energije, za 0,3 posto. Istodobno su na mjesečnoj razini pale cijene kapitalnih proizvoda, za 0,4 posto, intermedijarnih proizvoda, za 0,4 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,2 posto i trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,1 posto.

Na godišnjoj razini, prema lipnju prošle godine, cijene energije u šestom su mjesecu ove godine bile više za čak 15,6 posto. Cijene intermedijarnih proizvoda porasle su na godišnjoj razini za 1,2 posto i kapitalnih proizvoda za 0,5 posto.

Cijene netrajnih proizvoda za široku potrošnju su istodobno pale za jedan posto, a trajnih proizvoda za široku potrošnju za 0,6 posto.

Promatrano prema djelatnostima, na mjesečnoj su razini cijene porasle u rudarstvu i vađenju, za 3,3 posto.  U prerađivačkoj industriji cijene su pale za 0,3 posto, u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,1 posto, dok su u opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša ostale na istoj razini.

Na godišnjoj su razini proizvođačke cijene u rudarstvu i vađenju porasle 12,6 posto, u prerađivačkoj industriji za 3,5 posto, a u opskrbi električnom energijom, plinom, parom i klimatizaciji za 0,7 posto. U opskrbi vodom, uklanjanju otpadnih voda, gospodarenju otpadom te djelatnostima sanacije okoliša cijene su ostale na razini iz lipnja prošle godine.

12. lipanj 2024 16:13