Aktualno
StoryEditor

DZS: Promet hrvatske industrije na mjesečnoj razini pada, na godišnjoj raste

27. Travanj 2018.

Promet industrije u Hrvatskoj u veljači je smanjen u odnosu na prethodni mjesec za 5,8 posto, dok je na godišnjoj razini porastao za 1,7 posto, pokazuju podaci Državnoga zavoda za statistiku, objavljeni u petak.

Ukupni sezonski i kalendarski prilagođen promet industrije u veljači je pao za 5,8 posto u odnosu na siječanj, pri čemu je na domaćem tržištu pao za 5,7 posto, a na stranom za 8,8 posto.

>>>DZS: Promet industrije u rujnu porastao 2,3 posto na godišnjoj razini

U veljači je ukupni kalendarski prilagođen promet industrije u odnosu na isti lanjski mjesec porastao za 1,7 posto, pri čemu je na domaćem tržištu oslabio za jedan posto, dok je na stranom tržištu porastao za 5,2 posto.

Gledajući po sektorima, u veljači je na mjesečnoj razini prodaja energije pala za 27,6 posto, prodaja trajnih proizvoda za široku potrošnju za 22 posto, intermedijarnih proizvoda za 6,6 posto, netrajnih proizvoda za široku potrošnju za 3,8, a kapitalnih proizvoda za 1,1 posto.

>>>DZS: Promet hrvatske industrije porastao 7,6 posto na godišnjoj razini

Na godišnjoj je razini, pak, u veljači najviše porasla prodaja energije, za 19 posto. Slijedi prodaja netrajnih proizvoda za široku potrošnju s rastom od 3,9 posto, trajnih proizvoda za široku potrošnju s rastom od 3,4 posto te intermedijarnih proizvoda s rastom od 3,1 posto.

U veljači je, u odnosu na isti lanjski mjesec, pad prodaje zabilježen samo u sektoru kapitalnih proizvoda, za 11,2 posto.

25. travanj 2024 08:57